24.7 C
Banja Luka
Subota, 20 Jula, 2024
HomeBANJALUKAPočinje 12. festival nauke, posjetioce očekuju brojni sadržaji

Počinje 12. festival nauke, posjetioce očekuju brojni sadržaji

Festival nauke u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske biće otvoren danas u Banjaluci.

-Festival, 12. po redu, trajaće dva dana, a centralni događaj je velika izložba ekperimenata, dok će posjetioci moći da vide i naučne demonstracije i druge sadržaje koji na zanimljiv način promovišu nauku – navedeno je u saopštenju organizatora.

Na ovogodišnjem Festivalu nauke biće predstavljen 21 fakultet Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Institut za genetičke resurse Banjaluka, Uprava za policijsku obuku, te nekoliko banjalučkih srednjih škola.

Hemijski sat, biljke u epruveti, levitirajući grafit, apoteka iz prirode, život u kapi vode, mozgalice sa končićima, kako biljka usvaja vodu, kreću li se biljke, tri de štampač, robotika, muzej živih fosila, čudesni život konjske dlake, vladaju li paraziti svijetom, dosanjani san jednog jezera, moj grad iz perspektive jedne laste, duh iz boce, hemijski kokteli, Teslin transformator, fontana u čaši, iluzije, bananin DNK, kako se pravi sir, čarolija boja, dio su sadržaja ovogodišnjeg izložbenog dijela Festivala nauke.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu zainteresovani će imati priliku da posjete planetarijum, akvarijum i terarijum u terminima od devet do 16.30 časova.

Na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu biće postavljena izložba “Mihajlo Pupin” Saveza inovatora Republike Srpske.

U okviru festivala biće održane brojne dvodnevne radionice na fakultetima Univerziteta u Banjaluci u kampusu.

Fakultet političkih nauka organizuje dvije radionice: “Savremeno novinarstvo i alati umjetne inteligencije” i “Diplomata na jedan dan”, dok će na Filološkom fakultetu biti organizovane radionice kaligrafije.

Filozofski fakultet će otvoriti vrata školarcima sa radionicama “Lijepo pisanje”, školom arheologije i psihološkom radionicom “Šta sad mozak ima s tim?”.

Akademija umjetnosti je pripremila školu slikarstva, a učenici će imati priliku da posjete dramski te muzički odsjek gdje će se upoznati sa instrumentima sa kojima odsjek raspolaže. Institut za genetičke resurse pripremio je radionicu “Mali baštovan” gdje će školarci kroz igru i zabavu moći da se upoznaju sa poljoprivredom, ističe se u saopštenju.

Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
24.7 ° C
24.7 °
24.7 °
97 %
1.5kmh
93 %
sub
25 °
ned
32 °
pon
32 °
uto
33 °
sri
24 °

Posljednje