13.7 C
Banja Luka
Subota, 25 Maja, 2024
HomeBANJALUKAPočelo “Banjalučko proljeće” VIDEO

Počelo “Banjalučko proljeće” VIDEO

Na novoizgrađenom šetalištu u Gajevoj ulici, mnoštvo naših sugrađana svih generacija i ovog puta uživalo je uz muziku, ples i dobru zabavu u već tradicionalnom proljećnom druženju povodom otvaranja manifestacije „Banjalučko proljeće“.

Naime, nakon sjajne proljećne zabave u „Parkiću“ i ispred Gradske uprave uz “Baba Djex Tribe” i koncert Dječijeg hora “Vrapčići”, program ovogodišnje manifestacije nastavljen je u Gajevoj ulici, gdje su brojni sugrađani uživali u sjajnoj atmosferi uz nastupe plesnih animatora i koncert banjalučkog umjetnika Andreja Pucarevića.

Sugrađanima se pridružio i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je još jednom poručio da je današnja atmosfera potvrda da je Banja Luka zaista najljepša u proljeće.

 

-Nema sumnje da je proljeće kao stvoreno za našu Banju Luku, koja je i ovoga puta zablistala u prekrasnim bojama. Ipak, ono što čini posebnom ovogodišnju manifestaciju „Banjalučko proljeće“ je to što se prvi put odvija na novoizgrađenom šetalištu u Gajevoj ulici. Ovo je prvo šetalište koje je Banja Luka dobila nakon pola vijeka – istakao je on.

Kako je pojasnio, od ulice koja je u potpunosti bila marginalizovana, zapuštena i jedva prohodna za automobile, napravili smo najljepše šetalište u našem gradu.

Od ulice koja je ružila naš grad napravili smo predivno šetalište na koje svi možemo biti ponosni. Osim toga uskoro završavamo i park u sredini kružnog toka, osvjetljvamo i uređujemo naš Kastel, što će zasigurno uljepšati ovaj dio grada – rekao je Stanivuković, dodavši da je dovoljno pogledati samo ovaj dio našeg grada kako bi uvidjeli koliko Banja Luka napreduje i izrasta u jedan evropski grad.

Gradonačelnik je iskoristio  priliku da se zahvali preduzetnicima koji posluju u ovoj ulici na iskazanom strpljenju, izrazivši uvjerenje da će novi i ljepši izgled ovog dijela našeg grada donijeti i veće promete radnjama koje posluju u ovoj ulici.

Savjetnica gradonačelnika Milada Šukalo kazala je da projekat izgradnje šetališta u Gajevoj ulici jedan od zahtjevnijih projekata, u kojem je bilo neophodno pomiriti veliki broj zahtjeva od regulacije saobraćaja, do funkcionisanja tržnog centra i privrednih subjekata koji posluju u ovoj ulici.

-Banja Luka je dobila novo šetalište, ali i jednu novu turističku razglednicu našeg grada – istakla je ona, dodavši da je će u ovoj ulici od sada biti organizovani različiti događaji kulturno-zabavnog karaktera – istakla je Šukalova.

Dodala je da je cilj gradske administracije da kroz formiranje pješačkih zona, smanji broj vozila u centru grada.

-Nastavljamo da radimo na proširivanju pješačkih zona i unapređenju urbane mobilnosti, a osim električnih trotineta i bicikala u planu je uvođenje tzv „banjalučkog kavalira“ odnosno malih električnih vozila, koja će po uzoru na neke evropske gradove, saobraćati u pješačkoj zoni i biti na usluzi našim starijim sugrađanima, ali i turistima  – naglasila je savjetnica gradonačelnika.

Osvrnuvši se na novu instalaciju koja krasi Gospodsku ulicu, Šukalova je rekla da je riječ o dekoracijama izrađenim od ekoloških recikliranih materijala odnosno od plastične ambalaže.

Uz nove dekoracije u Parku „Petar Kočić“ postavljen je jedan neobični kontejner u obliku morskog kita za odlaganje plastične ambalaže. Upravo ta ambalaža biće upotrebljena za izradu dekoracija koje će krasiti naš grad – zaključila je ona.

Ljiljana Makivić, vlasnica jednog od lokala u Gajevoj ulici, zahvalila je gradonačelniku i Gradskoj upravi, što su jednu zaboravljenu ulicu pretvorili u jedno lijepo šetalište, koje će ostati budućim generacijama.

-Zahvalni smo i na subvencijama i svakoj vrsti podrške za vrijeme izvođenja radova. Nadamo se i većem broju građana i turista i boljem prometu – kazala je ona.

Podsjećamo, povodom završetka radova i otvaranja nove pješačke zone u Gajevoj ulici, u toku je šoping vikend tokom kojeg svi sugrađani i posjetioci imaju priliku da ostvare određene popuste u lokalima i radnjama smještenim u Gajevoj i Jevrejskoj ulici.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
13.7 ° C
13.7 °
13.7 °
88 %
1.6kmh
99 %
sub
22 °
ned
19 °
pon
23 °
uto
18 °
sri
16 °

Posljednje