9.7 C
Banja Luka
Petak, 14 Juna, 2024
HomeBANJALUKAPiskavica svome gradu: Razvilo se najveće Kozaračko kolo VIDEO

Piskavica svome gradu: Razvilo se najveće Kozaračko kolo VIDEO

Razvilo se najveće Kozaračko kolo u Piskavici. Razvili su ga najmlađi  članovi KUD “Piskavica”, i njihovi gosti kako iz Republike Srpske tako i iz Srbije i Slovenije. Osim pletenog kola, svi učesnici manifestacije “Piskavica svome gradu” okušali su se u tradicionalnim sportskim vještinama, poput skoka u dalj, obaranja ruke, brzog mrvljenja kukuruza i nošenja jajeta u kašičici.

-Osim sportskih disciplina i vještina, svi prisutni imali su priliku da vide i nastupe nekoliko kulturno-umjetničkih društava iz Novog Mesta, Lazarevca, Prijedora, te naših komšija iz Zalužana. Blizu  250 učesnika učestvuje u programu. Imamo i ove godine radionice za naše najmlađe, kaže Marija Radulj, članica KUD “Piskavica” napomenuvši da su pored nastupa u folklornom dijelu programa i sportskog nadmetanja, učesnici današnje manifestacije pohađali radionicu tambure trožice i radionicu spravljanja domaćeg hljeba.

-Mi smo danas učili ovu nađu djecu, kako iz Piskavice tako i sve naše goste kako se pravi domaći hljeb. Učili smo ih da ga naprave onako kako su nas učile naše majke i bake, kaže Stoja Zrnić, članica KUD Piskavica koja je vodila radionicu spravljanja domaćeg hljeba

-Današnjoj omladini željeli smo ponuditi nešto drugačije, zato smo im priredili radionicu sviranja tamburice trožice. To je tamburica specifična za ovaj kraj. U mom selu, u Šumarima, gotovo da nema čovjeka koji ne zna svirati tamburicu trožicu, a evo sada ćemo to znanje prenijeti i na najmlađe naraštaje kaže Radovan Jorgić, voditelj radionice sviranja tambure trožice.

Gosti iz Srbije i Slovenije rekođe da su se u Piskavici odlično proveli, te da im je učešće u manifestaciji “Piskavica svome gradu” jedno sasvim novo i lijepo iskustvo.

-Mi imamo svoju manifestaciju u svom mjestu, u Mirosaljcima kod Lazarevca, ali moram priznati da je ovo sasvim drugačija manifestacija od mnogih na koje smo išli, i kojima smo prisustvovali. Sa ovim tradicionalnim sportovima i radionicama, ponajbolje se čuvaju tradicija i običaji, kaže Anđelka Milijanović, članica KUD “Kolubarsko srce” iz Lazarevca.

 

Iz KUD „Pisakvica“ ističu da ovu manifestacija je ovo koja se  organizuju još od 2012. godine, povodom obilježevanja Dana grada.

-Cilj je da sačuvamo tradiciju i kulturu, da djecu podučimo  nekim zaboravljenim, starim i sportskim disciplinama i vještinama. Pogledajte samo to pleteno Kozaračko kolo sa gotovo 250 učesnika, pa to nema nigdje, to ima samo u Piskavici, kaže Mirko Arambašić, sekretar KUD “Piskavica” naglasivši da se ovogodipnja manifestacija odvija pod sloganom “Putevi tradicije!

Manifestaciji „Piskavica svome gradu“ prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima, koji se is am uhvatio u Kozaračko kolo.  On je u obraćanju medijima rekao da  ovom manifestacijom učimo mlade ljude kulturi, tradiciji i našoj istoriji.

-Rijetko koju manifestaciju našeg KUD “Piskavica” propustim. Zavolio sam te ljude, zavolio sam njihove aktivnosti i akcije, možda čak i pomalo postao subjektivan, pa sve što oni rade mi je nekako drago i već unaprijed znam da će to biti uspješno. Zašto? Zato što mi je takvo iskustvo, jer sve što smo radili sa Kulturno-umjetničkim društvom “Piskavica” je bilo čestito i domaćinski – kazao je gradonačelnik poručivši kako je Grad Banja Luka u odnosu na ranije, ove godine osnažio podršku KUD-u Piskavica.

Na kraju nalgasimo da su se organizatori i ove godine postarali da sve prođe besprijekorno, dok je folklorni dio programa potrajao do kasnih večernjih sati.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
few clouds
9.7 ° C
9.7 °
9.7 °
95 %
1.2kmh
15 %
pet
23 °
sub
27 °
ned
27 °
pon
27 °
uto
28 °

Posljednje