23.7 C
Banja Luka
Subota, 13 Aprila, 2024
HomeBANJALUKADruštvoParkiranje na mjesto za osobe sa invaliditetom nije dozvoljeno, a kazne nisu...

Parkiranje na mjesto za osobe sa invaliditetom nije dozvoljeno, a kazne nisu male

Od juna prošle godine u Republici Srpskoj kažnjeno je 385 vozača koji su nepropisno parkirali vozila na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom.

Naime, kako navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS, do jula prošle godine kazne za parkiranje na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom nisu bile odvojene.

“S obzirom na to da se sankcije izrečene prekršajnim nalozima evidentiraju u Registar novčanih kazni i prekršajnu evidenciju (RNKiPE), a pretrage iz evidencije se vrše na osnovu propisane sankcije (kaznenih odredbi), nismo u mogućnosti izdvojiti podatke o broju sankcionisanih prekršaja za period od januara do jula prošle godine jer su u navedenom periodu sankcije za sve oblike nepropisnog parkiranja bile propisane jednom kaznenom odredbom”, kazali su iz MUP-a, pišu Nezavisne.

Kako dodaju, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisano je da vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo “na mjestu koje je označeno kao parking-prostor za lica s invaliditetom ako vozilo nije obilježeno znakom”.

“Zakonom o dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini iz juna 2023. godine za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 200 KM, umjesto do tada propisane novčane kazne u iznosu od 40 KM”, navode iz MUP-a.

Dejan Trninić, direktor Udruženja žrtava saobraćajnih nezgoda “Step”, istakao je za “Nezavisne novine” da je broj kazni koje su ispisane veoma mali.

“Brojka koja se odnosi na cijelu Republiku Srpsku je veoma mala. Mi imamo dva problema, odnosno kažnjavaju se vozači na javnim parkinzima, tu kontrolu vrši Komunalna policija onoliko koliko može, dok, s druge strane, imam i parkinge u tržnim centrima, naročito u Banjaluci, koji su veliki problem”, kazao je Trninić.

Prema njegovim riječima, veliki problem predstavlja i krivotvorenje parking-kartice te, kako kaže, taj zadatak ostaje na MUP-u da ga on riješi.

“Nama su najveći problem tržni centri. Veliki broj naših članova se žali da skoro nikad nema slobodnog mjesta za parking, odnosno da se na mjesta koja su predviđena za osobe s invaliditetom parkira neko drugi”, kazao je Trninić.

Podsjećamo, Dom naroda BiH usvojio je prošle godine dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji se odnosi na pooštravanje novčanih kazni i uvođenje kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjesto predviđeno za parkiranje lica s invaliditetom te je novčana kazna povećana na 200 KM, ali grad Banjaluka istu kaznu povećao je na 500 KM.

Naime, trenutna kazna za nepropisno parkiranje na parking-mjesta označena za osobe s invaliditetom iznosi 500 KM, utvrđeno je usvajanjem izmjene i dopune Odluke o bezbjednosti saobraćaja na putevima u Banjaluci.

Grad je ranije u obrazloženju naveo da su učestala obraćanja udruženja lica s invaliditetom s područja Banjaluke zbog nesavjesnih vozača koji nepropisnim parkiranjem na parking-mjesta predviđena za parkiranje lica s invaliditetom, kako na javnim parkinzima grada, tako i na parkinzima u privatnom vlasništvu (tržni centri).

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
clear sky
23.7 ° C
23.7 °
23.7 °
40 %
2.5kmh
10 %
sub
23 °
ned
29 °
pon
27 °
uto
27 °
sri
5 °

Posljednje