23.7 C
Banja Luka
Subota, 13 Aprila, 2024
HomeBANJALUKAOvo je razlog zbog čega se Banjalučani najšešće razvode

Ovo je razlog zbog čega se Banjalučani najšešće razvode

Bračni parovi za okončanje braka najčešće navode nedostatak komunikacije i razumijevanja, preljubu, nasilje, te društvene mreže, dok je procenat uspješnih mirenja veoma mali, izjavila je Srni portparol Centra za socijalni rad u Banjaluci Jelena Milanović.

Milanovićeva je rekla da su u prošloj godini podnesena 262 zahtjeva za postupak mirenja, u 2022. godini 267, dok ih je 284 bilo u 2021. godini.

Ona je pojasnila da, prema Porodičnom zakonu, postupak mirenja sprovodi Sud na osnovu sporazuma bračnih supružnika, kao i da Centar nema evidenciju o razlozima zbog kojih se ipak odlučuju za ostanak u bračnom odnosu.

“Postupak mirenja se sprovodi tako što Organ starateljstva zakaže ročište za pokušaj mirenja na koji poziva oba bračna supružnika u roku od 30 dana od dana pokretanja postupka mirenja”, pojasnila je Milanovićeva.

Ona je istakla da na ročištu organ starateljstva pokušava da izmiri bračne supružnike.

Prema njenim riječimna, imajući u vidu interese djece, u postupku mirenja organ starateljstva nastoji da se bračni supružnici sporazumiju o zaštiti, vaspitanju zajedničke, maloljetne djece, te podjeli zajedničke imovine i svemu ostalome.

“Po potrebi, organ starateljstva preporučiće supružnicima da se obrate u bračno savjetovalište ili neku drugu ustanovu koja im može biti od pomoći”, zaključila je Milanovićeva.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
few clouds
23.7 ° C
23.7 °
23.7 °
51 %
1.5kmh
13 %
sub
22 °
ned
29 °
pon
27 °
uto
27 °
sri
5 °

Posljednje