20.7 C
Banja Luka
Utorak, 23 Jula, 2024
HomeBANJALUKAOtkud zbirka sa Papua Nove Gvineje u Banjaluci

Otkud zbirka sa Papua Nove Gvineje u Banjaluci

Pomalo je nevjerovatno, ali istinito: Muzej Republike Srpske posjeduje zbirku predmeta sa dalekih ostrva u Pacifiku. Objašnjenje ove misterije je, ipak, poprilično jednostavno, zapisao je na svom „Fejsbuk“ profilu istoričar iz Banjaluke Zoran Pejašinović.

-Za nastanak te zbirke zaslužan je trapistički redovnik Matijas Folger (Mathias Folger). On je, naime, 1902. godine, sa Alojzom Blejom (Aloys Bley), otputovao na misiju u njemačku pacifičku koloniju Novu Pomeraniju u Bizmarkovom arhipelagu. Tadašnji apetiti Drugog rajha bili su sve veći, a imali su cilj da sa tih prostora, potisnu uticaj Velike Britanije. U takvu politiku se, po svoj prilici, uklapalo osnivanje kolonije njemačkih trapista, iz koje bi se hristijanizovali starosjedioci, ali i širio uticaj Berlina. Međutim, 1904. godine došlo je do pobune tamošnjih domorodaca u kojoj je Blej poginuo, a Folger se vratio u „Mariju Zvijezdu” kod Banjaluke – navodi Pejašinović.

Sa sobom je, dodaje Pejašinović, sa Papua Nove Gvineje u Melaneziji ponio veoma zanimljiv prtljag: zbirku domorodačkog drvenog oružja i kultnih predmeta, koja sadrži 50-ak stilizovanih i živopisno obojenih kopalja, palica, štitova, lukova, sjekira, šamanskih štapova, idola, vesla za čamce i predmeta od kitove kosti.

-Ova „Melanezijska zbirka” je decenijama bila izložena u holu trapističkog samostana, a onda su je 1946. godine nove vlasti konfiskovale. Tako je ova neobična kolekcija završila u tadašnjem Muzeju Bosanske Кrajine, odnosno, danas, Republike Srpske – istakao je Pejašinović.
<>

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
clear sky
20.7 ° C
20.7 °
20.7 °
90 %
2.2kmh
9 %
uto
31 °
sri
26 °
čet
28 °
pet
29 °
sub
22 °

Posljednje