28.7 C
Banja Luka
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
HomeBANJALUKAObnovljena jedna od najljepših kuća u Banjaluci

Obnovljena jedna od najljepših kuća u Banjaluci

Vila Marko, koja se nalazi u ulici Kralja Petra I Karađorđevića, proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, zajedno sa još 10 kuća dužinom ove ulice.

Nedavno je obnovljena, ali su sadašnji vlasnici uspjeli da očuvaju njen nekadašnji izgled te da nastave tradiciju uspješnog poslovanja, koja je vijekovima bila njeno zaštitno obilježje, piše Srpskainfo.

Vila Marko je sagrađena između 1879. i 1882. godine, a prvi poznati vlasnik je bio Fridrih Klumer, sin Johana iz Banjaluke. Od njega je kuću kupio Marko Livnjaković, trgovac i nekadašnji predsjednik pjevačkog društva „Jedinstvo“. Livnjakovići su imali još nekoliko posjeda u Beogradu i Zagrebu, ali kako se navodi u starim dokumentima, bili su najponosniji na vilu u Banjaluci zbog njenog raskošnog izgleda i kitnjaste fasade.

Kako sadašnji vlasnici ističu, bio je veliki izazov udahnuti joj novi sjaj, a zadržati osnovna obilježja epohe, jer je kroz vrijeme vila pretrpjela brojna oštećenja.

– Tokom savezničkog bombardovanja Banjaluke 1944. kuća se udaljila od prepoznatljivog izgleda, jer je prilikom saniranja smanjen broj prozora, ukrasi i detalji fasade. Nastojali smo da je obnovimo tako da istaknemo raskošni istorijski izgled, ali i da održimo dugu tradiciju poslovnih aktivnosti – ističu vlasnici kuće.

Banjaluka pamti Marka Livnjakovića kao velikog humanitarca, ali prije svega uspješnog trgovca i neizostavnog činioca njenog kulturnog i društvenog života. Bavio se prodajom rakije, likera, konjaka, ruma za čaj, medom i mastikom. Ipak, ističe se i njegov doprinos kulturi kroz ulogu direktora Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“, u kojem je pjevala i njegova kćerka Tatjana.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
28.7 ° C
28.7 °
28.7 °
36 %
2.5kmh
100 %
pon
32 °
uto
32 °
sri
29 °
čet
28 °
pet
29 °

Posljednje