28.7 C
Banja Luka
Četvrtak, 20 Juna, 2024
HomeBANJALUKAObilježena 32. godišnjica smrti banjalučkih beba VIDEO

Obilježena 32. godišnjica smrti banjalučkih beba VIDEO

Stradanje nevinih, nedužnih, tek rođenih bića, koja bi danas trebalo da imaju 32 godine, da stvaraju svoje porodice, da rade i grade svoj životni put, jedno je od najtužnijih sjećanja iz proteklog rata. Svjetski moćnici, koji nisu odgovarali za počinjeni zločin, zaslužili su najstrožu kaznu, jer su stali na put kiseoniku koji je značio život.

Poručeno je to danas sa obilježavanja godišnjice smrti 12 beba, koje su umrle u banjalučkom porodilištu, zbog nedostatka kiseonika, koji nije mogao biti dopremljen kopnom zbog ratnih dejstava, a ni vazdušnim putem zbog zabrane Savjeta bezbjednosti UN za letove iznad BiH. Povodom godišnjice položeni su vijenci na spomen-obilježje “Život” u centru Banjaluke i Spomenik “12 beba” na Novom groblju, gdje je služen parastos.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je smrt banjalučkih beba najtragičniji zločin, po karakteru, načinu i namjerama, koji su počinili predstavnici međunarodne zajednice nad nedužnim bićima koja su, nažalost, odmah po rođenju spoznala surovost i okrutnost “velikih” koji se iživljavaju nad “malim”.

Zbog svjetskih moćnika koji nisu dozvolili transport kiseonika, Dodik je rekao da je kiseonik iz Beograda u Banjaluku bilo moguće dostaviti jedino vazdušnim putem, ali avionu, koji je trebalo da dostavi kiseonik i koji je danima čekao, nije bio dozvoljen let zbog uvođenja sankcija SR Jugoslaviji, a sve zahvaljujući bezdušnim bjelosvjetskim moćnicima.

– Tadašnji generalni sekretar UN Butros Butros Gali, pod pritiskom SAD i zapadnih zemalja, nije dao dozvolu da avion sa spasonosnim teretom – kiseonikom poleti ka Banjaluci, uprkos svim apelima. Čak su se na te apele i vapaje oglušili i predstavnici UNICEF-a i drugih međunarodnih takozvanih humanitarnih organizacija, koje su bile sve samo ne humanitarne – rekao je Dodik.

On je istakao da je do smrti beba došlo samovoljom predstavnika iste te međunarodne zajednice koja nam svakodnevno puni glavu o nekoj navodnoj demokratiji, ljudskim pravima, humanosti i empatiji, a sa druge strane je i druga strana medalje – njihovo pravo lice i njihova ruka zla koja je tek rođenim bebama ukinula pravo da žive.

– Ta bjelosvjetska gospoda iz međunarodne zajednice dala je sebi za pravo da iz svojih udobnih fotelja odlučuju o nečijem životu koji je iako tek započeo upoznao njihovu surovost i zlo koje nose u sebi. Samovoljom svjetskih moćnika ta tek rođena bića bila su odmah osuđena na smrt, jer njihova malena i nerazvijena pluća nisu izdržala bez kiseonika – kazao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je, nakon polaganja vijenaca na spomen-obilježje “Život”, da je riječ o jednom od zločina bez premca. Ona je navela da je potrebno da se sjećamo ovog teškog zločina te ukazivati na njega, ali i navoditi ga kao primjer koji je donio strašnu nepravdu u okviru BiH kada je u pitanju razmišljanje o ratu i tome ko su krivci.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić istakao je da su odgovorni za ovaj svirepi zločin današnji sponzori ili možda autori predložene rezolucije o Srebrnici u Generalnoj skupštini UN i oni se toga ne stide.

– Da Vojska RS nije probila koridor, ko zna koliko bi još banjalučkih beba bilo ugušeno na svirep način od onih koji danas bez odgovornosti za te zločine pokušavaju da kreiraju rezoluciju o Srebrenici – rekao je Stevandić.

Prva beba, zbog nestašice kiseonika preminula je 22. maja 1992. godine. Do 19. juna umrlo ih je 12, a neke od njih nisu dobile priliku ni da im njihovi roditelji nadjenu imena. Samo dvije bebe tada su uspjele da prežive. Riječ je o Slađani Kobas, koja je umrla 2006. godine, dok je Marku Medakoviću nedostatak kiseonika prouzrokovao trajne zdravstvene probleme.+

Narod priča

Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri i ljubavi prema njihovoj i našoj otadžbini. U spletu iskrenih priča onih koji žive od svog rada, kroz otkrivanje znamenitosti i prirodnih ljepota naše zemlje i njihovih domova, uz riječi nade i inspiracije te uz slike od kojih se “rastopi” srce, sa vedrinom koja porazi sve prepreke i probleme, Biljana Stokić će, dugogodišnjim novinarskim iskustvom, zaviriti u njihovu svakodnevicu.

Tubić

Majka jedne od 12 banjalučkih zvjezdica Željka Tubić kaže da je svaka godina sve teža i teža.

– Važno je da mi svake godine sa ovog mjesta šaljemo poruku cijelom svijetu da se više nikad i nigdje ne desi ovakav zločin. I da, ako već ratuju, u to ne miješaju djecu i nejake, stare i nemoćne –  poručila je Tubićeva.

 

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
few clouds
28.7 ° C
28.7 °
28.7 °
43 %
2.1kmh
20 %
čet
33 °
pet
38 °
sub
32 °
ned
28 °
pon
29 °

Posljednje