22.7 C
Banja Luka
Utorak, 23 Jula, 2024
HomeMAGAZINNarodna vjerovanja na Duhovski utorak

Narodna vjerovanja na Duhovski utorak

Praznik Svete Trojice proslavlja se tri dana i sva tri su u kalendaru označena crvenim slovom.

Trećeg dana obilježava se Duhovsku utorak, praznovanje se nastavlja cijele sedmice, i to je takozvana trapava nedjelja kada nikako ne treba postiti. Naime, vjeruje se da će onima koji budu postili ići sve naopako.

Na praznik Silaska Svetog Duha na Apostole, pod u hramovima se pokriva travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvijećem.

Ovaj običaj potiče od prvih hrišćana, koji su ga preuzeli od Jevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće. To ih je podsjećalo na vrijeme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovijesti, kao i na vrijeme lutanja po pustinji, poslije bjekstva iz Misira, jer su u pustinji živjeli u kolibama od granja i lišća, piše Stil.

Na Duhove u hramu narod plete vjenčiće od trave koje poslije nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila, a mnogi ih nose u svojim torbama i automobilima.

Vjenčići za dobru sreću i napredak mnogi stavljaju u džepove, torbe i tašne, i iako je riječ o običaju novijeg datuma, on suštinski nastavlja staru tradiciju.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
clear sky
22.7 ° C
22.7 °
22.7 °
73 %
1.6kmh
9 %
pon
23 °
uto
31 °
sri
26 °
čet
28 °
pet
29 °

Posljednje