24.7 C
Banja Luka
Subota, 20 Jula, 2024
HomeNASLOVNAMolebanom počeo Svesrpski sabor: Srbi se sabiru zbog jedinstva i mira

Molebanom počeo Svesrpski sabor: Srbi se sabiru zbog jedinstva i mira

Molebanom za srpski narod koji je jutros služen u Hramu Svetog Save, u prisustvu predsjednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, počeo je Svesrpski sabor “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska”.

Moleban je služio patrijarh srpski Porfirije, u prisustvuju najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske, članova vlada i građana.

Patrijarh Porfirije poručio je nakon molebana da se srpski narod danas sabira za duhovno jedinstvo i mir među svim ljudima i svim narodima, za naše dobro, ali i dobro svih koji žive sa nama i oko nas.

-Sabiramo se u jedno, braća i sestre, da bismo darove dobijene od Boga upotrebili za dobro zbog svega i za sve, rečju, ne sabiramo se protiv  bilo koga, nego se sabiramo za dobro najpre svoje ali i svih koji žive sa nama i oko nas – rekao je patrijarh.

Naglasio je da svaki drugi cilj i sadržaj sabiranja nije naš i neće i ne može biti blagosloven.

-Samo kada znamo ko smo i kada čuvamo i negujemo pravoslavni način života i vrednosti, kada sledimo svetosavski i kosovski zavet, mi dobro znamo ko smo – naglasio je patrijarh.

On je istakao da je Svesrpski sabor počeo u sabornom i zavjetnom hramu posvećenom svetitelju Savi, duhovnom rodonačelniku našeg roda, da se pomolimo Bogu za jedinstvo duhovno i za sabornost našeg naroda, kao i za mir među svim ljudima i svim narodima.

-I zaista nema boljeg mesta za sabiranje i saborovanje, nema pogodnijeg mesta za početak svakog dobrog i blagoslovenog dela od Doma Božijeg. Jer kao što Hristos kaže, gde su dva ili tri sabrana u ime moje, onda sam ja među njima. Zato drugo ime za crkvu i jeste sabor. Sabrani u crkvi, jedno smo sa Bogom, a kada smo jedno sa Bogom, onda smo svi jedno među sobom – naveo je Porfirije.

Nakon molebana slijede sastanci zvaničnika, kao i zajednička sednica dvije vlade.

Tokom dana predviđen je niz drugih aktivnosti, a centralno obilježavanje manifestacije biće održano na Trgu Republike u 17 časova, sa bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Svesrpski sabor se organizuje sa ciljem da se pošalje poruka da su Srbi, gdje god da žive, jedan narod, da streme istim ciljevima, imaju zajedničku istoriju, promovišu mir i dobre odnose u regionu.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
24.7 ° C
24.7 °
24.7 °
97 %
1.5kmh
93 %
sub
25 °
ned
32 °
pon
32 °
uto
33 °
sri
24 °

Posljednje