13.7 C
Banja Luka
Subota, 25 Maja, 2024
HomeBANJALUKAMladi i trudnice oboljeli od dijabetesa tip 1 mogu da podnesu zahtjev...

Mladi i trudnice oboljeli od dijabetesa tip 1 mogu da podnesu zahtjev za podršku Grada

Odluka o dodjeli novčanih sredstava za pomoć u liječenju omladine i trudnica oboljelih od dijabetesa tip 1 stupila je na snagu i ova grupa Banjalučana može da podnese zahtjev za dodjelu sredstava za nabavku senzora za kontinuirano mjerenje glukoze.

Kako navode iz Odjeljenja za društvene djelatnosti, uzimajući u obzir da je Odluka o dodjeli i realizaciji novčanih sredstava za pomoć u liječenju omladine i trudnica oboljelih od dijabetesa tip 1, objavljena u Službenom glasniku i da je stupila na snagu, stekli su se uslovi za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava za nabavku senzora za kontinuirano mjerenje glukoze putem  Obrasca ODM1..

Uz Zahtjev za dodjelu novčanih sredstava prilaže se obavezna dokumentacija:

medicinska dokumentacija kojom se potvrđuje oboljenje (diabetes mellitus type 1),

uvjerenje o prebivalištu,

fotokopija tekućeg računa i

fotokopija lične karte.

-Na osnovu podnesenog zahtjeva i neophodne dokumentacije, pravo na novčana sredstva utvrđuje se rješenjem za određenu budžetsku godinu. Isplata odobrenih sredstava, utvrđenih rješenjem, vrši se kvartalno (svaka tri mjeseca) putem naloga za isplatu sredstava – kažu u Gradskoj upravi.

Odlukom o dodjeli i realizaciji novčanih sredstava za pomoć u liječenju omladine i trudnica oboljelih od dijabetesa tip 1, koja je donesena na inicijativu gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića – Grad je omogućio omladini do 26 godina starosti i trudnicama oboljelim od dijabetesa tip 1 da imaju novčanu pomoć za nabavku senzora za kontinuirano mjerenje glukoze u iznosu od 260 KM mjesečno.

Korisnik novčanih sredstava dužan je, prije uplate sredstava za naredni kvartalni period u tekućoj budžetskoj godini, dostaviti izvještaj o namjenskom utrošku doznačenih sredstava za nabavku senzora CGM za prethodni kvartalni period za koji su mu doznačena sredstva po osnovu rješenja.

Izvještaj o namjenskom utrošku doznačenih sredstava za nabavku senzora CGM, dostavlja se na propisanom obrascu IODM1.

-Ovo je velika podrška koju Grad daje svojim sugrađanima, jer im senzori omogućavaju kontinuirano mjerenja šećera u krvi, te neprekidno i automatsko mjerenje i bilježenje glikemije tokom 24 sata, sedam dana u sedmici. Finansiranje nabavke senzora uveliko će pomoći mladima i trudnicama oboljelim od dijabetesa tip 1 sa područja Banjaluke, jer im senzor daje život sa manje boli, ali i, što je možda i najvažnije, da imaju kontrolu nad ovom opakom i teškom bolesti – naglasili su u Gradskoj upravi.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
13.7 ° C
13.7 °
13.7 °
88 %
1.6kmh
99 %
sub
22 °
ned
19 °
pon
23 °
uto
18 °
sri
16 °

Posljednje