13.7 C
Banja Luka
Petak, 14 Juna, 2024
HomeBANJALUKALegendarni “sitroen” banjalučkog saniteta izložen ispred Službe hitne pomoći

Legendarni “sitroen” banjalučkog saniteta izložen ispred Službe hitne pomoći

Ispred banjalučke Službe hitne medicinske pomoći parkiran je legendarni „sitroen CX” koji je privukao pažnju prolaznika.

„CX „modeli zamijenili su čuvenu “ajkulu” (ili “žabu”).

Za aerodinamični dizajn ovih automobila zaslužan je Robert Opron. Proizvođen je od 1975. do 1991. godine kroz dvije generacije i smatra se posljednjim “pravim sitroenom“. Dva puta je proglašen za evropski automobil godine, a karakteriše ga hidropneumatsko vješanje i sistem podizanja automobila nakon startovanja motora.

Od medicinskih radnika, portal banjaluka.com saznao je da je automobil u službi od ranih osamdesetih godina.Decenijama je jurcao i spašavao živote zajedno sa ljekarima i osobljem hitne pomoći, a u posljednje vrijeme bio je stacioniran na Aerodromu u Mahovljanima.

-Izlazio je samo na pistu i vraćao se – kažu nam Službi hitne pomoći ponosni što je “sitroen” čiji dizajn je jedan od najupečatljijih u istoriji automobilizma, proveo penzionerske dane među avionima.

Ovaj model bio je uobičajeno vozilio u mnogim domovima zdravlja i sanitetskim službama širom nekadašnje Jugoslavije, a ponegdje je još u upotrebi.

-Nevjerovatna limuzina iz 1980. godine, limitirana na još nevjerovatnijih za to vrijeme 240 km/h -kaže ljekar u Domu zdravlja Dražen Milosavljević.

Francuski “sitroen” je u saradnji sa “Tomosom”, 1959. godine u Kopru u Sloveniji počeo proizvodnju automobila za jugoslovensko tržište, pa su velike šanse da je ovo vozilo proizvedeno upravo tu.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
clear sky
13.7 ° C
13.7 °
13.7 °
92 %
0.9kmh
7 %
pet
23 °
sub
27 °
ned
27 °
pon
27 °
uto
30 °

Posljednje