24.7 C
Banja Luka
Subota, 20 Jula, 2024
HomeBANJALUKAKrpelji i viroze napunili ambulante u Srpskoj

Krpelji i viroze napunili ambulante u Srpskoj

U ambulantama i domovima zdravlja širom Srpskoj posljednjih dana povećan je broj pacijenata koji traže ljekarsku pomoć zbog dijareje, povraćanja, visokog pritiska, ali i ujeda krpelja.

To su potvrdili i sagovornici Srpskainfo, koji ističu da se podjednako javljaju pacijenti svih starosnih dobi.

Načelnik Službe Hitne medicinske pomoći u Trebinju Marko Paovica kaže da je broj pacijenata značajno povećan.

-U prvom dijelu mjesaca obično su nam se javljali pacijenti sa problemima povraćanja i proliva, dok se u drugom dijelu mjeseca značajno povećao broj pacijenata sa hroničnim tegobama, a obično je riječ o pritisku  – rekao je Paovica.

Simptomi na koje su se pacijenti žalilu su, kako kaže, glavobolja, nelagoda u grudima, pa čak i gušenje.

Osim toga, dodaje Paovica, povećan je i broj pacijenata koji su doživjeli neku povredu u saobraćaju.

– Zadnjih nekoliko dana značajno je povećan broj pacijenata koji su zadobili neku povredu u saobraćaju, kao i oni koji su alkoholisanom stanju – rekao je Paovica.

Ujed krpelja

Da je u posljednje vrijeme povećan broj pacijenata, potvrdio je i načelnik službe Hitne pomoći u bijeljinskom Domu zdravlja Slaviša Mitrović.

– Stanje je trenutno stabilno, ali proteklog vikenda se javio najveći broj pacijenata sa ubodom krpelja. Samo je u nedelju bilo 40 pacijenata – rekao je Mitrović i dodao da su se pretežno javljale mlađe osobe.

Sa dolaskom toplijeg vremena, kako kaže, više vremena se provodi u prirodi, pa ova pojava nije ništa neobično.

– Ako uoče krpelja na svom tijelu pacijenti treba hitno da se jave u najbližu zdravstvenu ustanovu – zaključio je Maksimović.

Ujed krpelja se ne može izbjeći, ali jedan od savjeta je da se u prirodu nosi svijetla odjeća koja pokriva ruke i noge, a da hlače budu uvučene u čarape.

Viroze

Pune ruke posla proteklih dana sa imali i ljekari u Derventi, a to je potvrdio i bivši direktor tamošnjeg Doma zdravlja Mirko Šaran.

– Ovo je generalno period godine kada se uvijek poveća broj pacijenata u ambulantama. Zbog vremenskih prilika imamo nešto više pacijenata koji muku muče sa virozama, a riječ je pretežno o mladima. Obično se žale na problem sa dijarejom i povraćanjem – rekao je Šaran.

Zbog turbulencije vremena, kako kaže, više se javljaju i pacijenti sa visokim krvnim pritiskom.

– U tom slučaju se obično javljaju stariji pacijenti, koji se žale na gušenje, nedostatak vazduha i tjeskobu u grudima – zaključio je Šaran.

Sa druge strane direktor kotorvaroškog Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Vladimir Bibić kaže da je stanje redovno i da nije povećan broj pacijenata.

Kako lakše podnijeti toplo vrijeme?

Kako biste što lakše podnosili visoke temperature i toplo vrijeme, doktori savjetuju da se treba pridržavati malih upustava.

Neke od njih je dovoljno unošenje tečnosti u tijelo. Odrasle, zdrave osobe bi trebale da unose 8 do 10 čaša vode dnevno, dok oni koji se bave fizičkim aktivnostima, trebaju piti najmanje 15 čaša vode. Osim vode, poželjno je konzumirati mlijeko i voćne sokove, a istovremeno treba umanjiti količini unosa alkoholnih pića, jer oni djeluju kao diuretici.

U danima kada su visoke temperature, svim osobama se preporučuje da imaju redovne obroke, redovan doručak, lagan ručak i još lakšu večeru. Stručnjaci kažu da je veoma bitno voditi računa o higijeni, te nositi pamučnu odjeću.  Osim toga, preporučuje se dnevno provjetravanje prostorija.

Ljekari preporučuju da se ne pretjeruje sa fizičkim aktivnostima, vježbama i dugim šetnjama na visokim temperaturama. Vježbanje jeste zdravo, ali aktivnost na visokim temperaturama zna biti fatalna ukoliko se pretjera.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
24.7 ° C
24.7 °
24.7 °
97 %
1.5kmh
93 %
sub
25 °
ned
32 °
pon
32 °
uto
33 °
sri
24 °

Posljednje