13.7 C
Banja Luka
Subota, 25 Maja, 2024
HomeBANJALUKADruštvoKonkurs za prijem pripravnika otvoren do 25. aprila: Vatrogasci dobili prvu hiperbaričnu...

Konkurs za prijem pripravnika otvoren do 25. aprila: Vatrogasci dobili prvu hiperbaričnu komoru

 

Konkurs za prijem deset pripravnika vatrogasaca u radni odnos na određeno vrijeme, sa srednjom stručnom spremom ističe u četvrtak, 25. aprila.

Pripravnik vatrogasac će u toku pripravničkog staža sticati iskustvo u Odsjeku za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice radi sticanja uslova za polaganje stručnog ispita za vatrogasca.

-Pripravnik je lice koje se prima u radni odnos na određeno vrijeme radi osposobljavanja za samostalan rad u struci, odnosno samostalno obavljanje posla, koje nakon završenog obrazovanja prvi put zasniva radni odnos u tom stepenu stručne spreme ili zvanja, kao i lice koje je provelo na radu vrijeme kraće od vremena utvrđenog za pripravnički staž u tom stepenu stručne spreme ili zvanja. Pripravnički staž za lica sa završenom srednjom stručnom spremom traje šest mjeseci – navedeno je u oglasu, koji je raspisan s ciljem da se poboljša starosna struktura Vatrogasne brigade.

Uz ispunjavanje opštih uslova, potrebno je da kandidati ispune posebne uslove propisane zakonskim odredbama, poput onih da nisu stariji od 25 godina, da imaju položen vozački ispit „B“ kategorije i dr.

Prijave na Javni konkurs dostavljaju se lično u Prijemnoj kancelariji Gradske uprave, ili putem pošte, na adresu: Gradska uprava Grada Banja Luka – Odsjek za razvoj lokalne samouprave i upravljanje ljudskim resursima, Trg srpskih vladara br. 1, Banja Luka. Informacije u vezi sa konkursom mogu se dobiti u ovom odsjeku putem telefona broj: 051/244-563.

Podsjećamo, dolaskom gradonačelnika Draška Stanivukovića pokrenute su aktivnosti na osnaživanju Vatrogasne jedinice, te je početkom 2022. godine, prvi put nakon 20 godina – raspisan konkurs i primljeno je 15 pripravnika, koji su nakon uspješne obuke postali dio Vatrogasne brigade.

Javni konkurs pogledajte OVDJE.

Banjalučki vatrogasci dobili hiperbaričnu komoru za zaštitu zdravlja vatrogasaca

Osim što se Vatrogasna brigada dodatno podmlađuje, vodi se računa i o adekvatnoj medicinskoj zaštiti vatrogasaca.

Tako je Vatrogasna brigada Banja Luka postala bogatija za hiperbaričnu komoru, koja predstavlja veliki korak naprijed u pružanju bolje zdravstvene zaštite i brže rehabilitacije za pripadnike Vatrogasne brigade.

Ova vrsta medicinske opreme je ključna u liječenju i prevenciji specifičnih zdravstvenih problema sa kojima se vatrogasci suočavaju, kao što su povrede izazvane požarima, izloženost toksičnim materijama ili trauma usljed različitih situacija na terenu.

-Vatrogasci će imati priliku da poboljšaju brigu o zdravlju, smanje vrijeme oporavka nakon napornih intervencija i povećaju efikasnost tima u hitnim situacijama – kazao je šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice, Dragan Babić.

Dr Aleksandar Jakovljević je kazao da sa ovom komorom imaju iskustva nekih desetak godina i da veliki broj sportista koristi ovu metodu za brži oporavak.

-Izvanredno djeluje na kardiovaskularni sistem, povećava koncentraciju kiseonika u plućima, oporavak mišića kod povreda, opekotina. Jednostavno, može da pomogne za oporavak. Hiperbarična komora će vatrogascima  pružiti dodatnu sigurnost i zaštitu, što će rezultovati još većom efikasnošću i profesionalnošću u obavljanju njihovih dužnosti – kazao je dr Jakovljević.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
13.7 ° C
13.7 °
13.7 °
88 %
1.6kmh
99 %
sub
22 °
ned
19 °
pon
23 °
uto
18 °
sri
16 °

Posljednje