21.7 C
Banja Luka
Subota, 20 Jula, 2024
HomeBANJALUKAKoliko su česte saobraćajne nezgode sa trotinetima?

Koliko su česte saobraćajne nezgode sa trotinetima?

Na području grada Banjaluka za pet mjeseci ove godine evidentirane su tri saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali vozači trotineta, u kojima je jedno lice teže povrijeđeno, kažu u banjalučkoj Policijskoj upravi.

U banjalučkoj policiji pojašnjavaju za agenciju Srna da su Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisana pravila saobraćaja bicikla, mopeda, lakog motocikla i motocikla, dok je saobraćaj lakih ličnih električnih vozila regulisan Zakonom o bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske.

Laka električna vozila, odnosno trotineti razvrstani su u četiri klase, u zavisnosti od maksimalne konstruktivne brzine, sa ili bez sistema samobalansiranja, te sa sjedištem ili bez sjedišta.

U Policijskoj upravi dodaju da se propisi iz oblasti bezbjednosti saobraćaja kojima je uređeno kretanje pješaka primjenjuju i na lice koje koristi lako lično električno vozilo klase jedan (vozila maksimalne konstruktivne brzine do šest kilometara na čas, bez sistema samobalansiranja) i sjedišta i klase tri (vozila maksimalne konstruktivne brzine do šest kilometara na čas, sa sistemom samobalansiranja i sjedištem ili bez sjedišta).

Propisi iz oblasti bezbjednosti saobraćaja kojima je uređen saobraćaj bicikala primjenjuju se i na lice koje koristi lako lično električno vozilo klase dva, odnosno vozila maksimalne konstruktivne brzine do 25 kilometara na čas, bez sistema samobalansiranja i sjedišta, i klase četiri, odnosno vozila maksimalne konstruktivne brzine do 25 kilometara na čas, sa sistemom samobalansiranja i sjedištem ili bez sjedišta.

-Lica koja upravljaju ovim vozilima obavezno moraju posjedovati identifikacionu potvrdu i naljepnicu za lako lično električno vozilo kojim se kreću, imati više od 14 godina, posjedovati potvrdu o poznavanju propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima, za vrijeme vožnje nositi na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu – naveli su iz Policijske uprave Banjaluka.

Kaznene odredbe za lica koja upravljaju lakim ličnim električnim vozilom su u rasponu od 100 do 300 KM, u zavisnosti od prekršaja, što je propisano Zakonom o bezbjednosti saobraćaja Srpske.

Iz Policijske uprave napominju da je potrebno da učesnici u saobraćaju koji koriste trotinete poštuju osnovna saobraćajna pravila i propise kada učestvuju u saobraćaju, jer tako štite sebe i ostale učesnike u saobraćaju.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
broken clouds
21.7 ° C
21.7 °
21.7 °
99 %
1.9kmh
67 %
sub
22 °
ned
31 °
pon
33 °
uto
33 °
sri
26 °

Posljednje