8.7 C
Banja Luka
Nedjelja, 14 Aprila, 2024
HomeBANJALUKAEkonomijaKoliko novca treba da pripremite ako planirate da otvorite kafić u centru...

Koliko novca treba da pripremite ako planirate da otvorite kafić u centru Banjaluke

Mladim ljudima san je otvoriti kafić i pripemiti ga tako da gosti uživaju, a i društvo. Ali da li je otvaranje kafića jeftina investicija ili je potrebno dosta sredstava za koje ljudi i ne znaju.

Sagovornik za Srpskainfo koji je kafić otvorio prije dva mjeseca sa nama je podijelio svoje iskustvo.

-Za iznajmljivanje prostora od 30, 40 kvadrata u centru grada potrebno je izdvojiti 1.300 KM, a ako kafić ima baštu, u ovom slučaju je bila u okviru lokala, trenutno se ne plaća opštini, odnosno gradu Banjaluka – priča naš sagovornik.

Za pripremu lokala i dovršavanje prostora potrebno je krečenje, opremanje, a potom i dodatne sitnice koje takođe koštaju.

-Negdje oko 10.000 KM potrebno je samo za osnovno, bez kirije i ostalih potrebnih detalja, znači samo inventar – dodao je sagovornik. Što se tiče pića i kafa, rekao da se to dobija od firmi odnosno komercijalista sa kojima se sklapa ugovor.

Na pitanje kolika su izdavanja oprema gradu i državi, te koliki je porez za prijavljivanje radnika, kaže da cifra nije mala.

-Porez za radnika je otprilike 400 KM, porez za mene kao vlasnika je isto oko 350 – 400 KM i to ide državi – objasnio je sagovornik. Svaka svirka se plaća opštini 20 KM i to važi za cijeli mjesec. Porez za reklamu koja stoji iznad vrata košta oko 150 KM godišnje.

-Državi takođe ide porez za radnika, vlasnika, a porez od svakog računa iznosi 17 odsto i ide državi – dodao je sagovornik.

Istakao je kada se skupi svaki papir za otvaranje firme i drugih sitnica, sve to bude oko 500,600 maraka. Najvažnije je da prođe prvi mjesec koji je udaran i to je sve stvar rizika u koji ulaziš.

-Da bi lokal bio na nuli i da nismo u minusu potrebno je 6.000 KM prometa mjesečno – naglasio je sagovornik Srpskainfo.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
scattered clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
73 %
2.2kmh
48 %
ned
29 °
pon
28 °
uto
18 °
sri
6 °
čet
11 °

Posljednje