21.7 C
Banja Luka
Subota, 20 Jula, 2024
HomeBlogKako zaustaviti odlazak mladih? Banjaluka pripremila mjeru

Kako zaustaviti odlazak mladih? Banjaluka pripremila mjeru

Mjere koje Banjaluka donosi su nešto sasvim novo u Evropi, a sve kako bi se pomoglo mladima i porodicama.

Među goruće probleme svakog mladog bračnog para, pa i onih starijih, spada rješavanje stambenog pitanja.

Naime, kvadrat stana u Banjaluci ide od 3.500 KM na više. Kupiti nekretninu, bez kredita, je nemoguća misija, a kamate kod nas su i dalje previsoke.

Svjesni problema u kojima se nalaze brojni građani, Grad Banjaluka, na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, pripremio je revolucionarnu mjeru.

Name, Grad se odlučio da mladim bračnim parovima koji nemaju nekretnine i ispunjavaju uslove dodjeli besplatne placeve za izgradnju kuće.

Osim toga ranije je previđeno da ovu mogućnost dobiju i višečlane porodice.

Pored placeva parovi dobiju besplatno projekat za kuću, besplatanu građevinsku dozvolu, kao i priključke za vodu i kanalizaciju.

– Ako to bude realizovano u Banjaluci bacam se na pravljene kuće – uz osmijeh je prokomentarisao Luka. M  sagovornk Blinka, koji još uvijek nije oženjen ali u planu mu je da zasnuje porodicu.

Kako kaže, nema mogućnost da kupi stan jer ne može da digne kredit od 150.000 KM.

Šef kluba odbornika PDP-a Dragan Milanović nedavno je u razgovoru za Blink rekao kako će ova mjera sasvim sigurno dugoročno pokazati rezultate. Te da će se mnogi mladi umjesto skučenih stanova odlučivati na izgradnju kuće, u kojoj imaju daleko više prostora, za daleko manje novca.

– To je bez sumnje jedna odlična pronatalitetna mjera – ističe Milanović.

Gradski menadžer, Bojan Kresojević ističe da Narodna skupština Srpske mjesecima nije uvrstila ovu tačku na dnevni red, te da je Grad našao drugi način da realizuje ovu mjeru.

– Besplatni placevi su naš naredni korak. Nakon što dobijemo završenu parcelaciju od RUGIP-a plan nam je da na Skupštinu grada uputimo odluku o besplatnim placevima što je naš odgovor na neusvajanje zakona o stvarnim pravima u NSRS. Mi ćemo Skupštini na narednom, julskom zasjedanju predložiti da mi platimo placeve u ime onih koji ispune uslove na konkursu koji će biti raspisan i osvoje bodove, da bez tog zakona imamo konkurs za besplatne placeve u Banjaluci – kazao je nedavno Kresojević.

Ipak, juče je na Kolegijumu došlo do spora gradske administracija sa skupštinskom većinom na čelu sa predsjednikom Ljubom Ninkovićem. Naime zasjedanje je zakazano prerano te Grad nije imao vremena da pripremi dokumentaciju do Kolegijuma. Gradonačelnik je tražio da se ova  tačka ipak nađe na dnevnom redu naredne Skupštine, te objasnio da će do tad biti spremna sva dokumentacija.

–  Postavlja se pitanje zašto ne žele da raspravljaju o tački koja se odnosi na besplatne placeve za mlade bračne parove. Mi smo pripremili novac, riješili sve potrebno i katastaru, riješili sve potrebne dokumente, placeve, subvencije, ali oni ne žele to da uvrste kroz Kolegijum na sjednicu Skupštine Grada. Ja u ovom trenutku samo mogu da kažem mladim bračnim da je moj Kabinet to pripremio i da smo obezbijedili novac za to, te da je ovo jedna jedinstvena ideja, koju nema nijedan grad u Republici Srpskoj i regionu – kazao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

I članovi PDP Gradiška slažu se da sve politike treba da budu usmjerena ka očuvanju porodice.

– Odlazak mladih je veliki problem za cijelu Republiku Srpsku, ali je najizraženiji u našem gradu. Кao odgovor na ovaj izazov, sve politike se moraju podrediti zasnivanju porodice – rekao je ovo povjerenik PDP Gradiška Saša Кresojević.

On je Banjaluku, sa svim svojim besplatnim mjerama, naveo kao pozitivan primjer koji treba slijediti.

Podsjetimo, nakon uvođenja besplatnih udžbenika za osnovce u Banjaluci, na taj korak su se odlučili brojni gradovi širom Srpske.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
broken clouds
21.7 ° C
21.7 °
21.7 °
99 %
1.9kmh
67 %
sub
22 °
ned
31 °
pon
33 °
uto
33 °
sri
26 °

Posljednje