20.7 C
Banja Luka
Utorak, 23 Jula, 2024
HomeDOGAĐAJIJoš jedan koncert iz ciklusa kamerne muzike Introdukcije 18. maja u Narodnom...

Još jedan koncert iz ciklusa kamerne muzike Introdukcije 18. maja u Narodnom pozorištu

Još jedan koncert iz ciklusa kamerne muzike Introdukcije, pod nazivom „Retrospektiva“ nas očekuje u subotu, 18. maja, s početkom u 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Saopštili su iz ove ustanove kulture.

Izvođači: Anastasija Arsenić (violina), Sonja Saramandić (violina), Srna Majar (viola) i Jelena Šukalo Majar (violončelo) i ovaj put će dijeliti scenu sa publikom, a izvešće djela V. A. Mocarta, Feliksa Mendelsona, Dmitrija Šostakoviča i Karlosa Gardela.

-Retrospektiva predstavlja gledanje unazad, odnosno podsjećanje na neke događaje. Veoma često retrospektiva se odnosi na cjelovit pregled događaja koji su se desili i to baš onim redom kojim su se dogodili. Samim tim, na ovom koncertu izvođači će vas provesti kroz istoriju djela komponovanih za gudački kvartet, onim redom kojim su komponovana. Gudački kvartet je izvođački sastav koji čine četiri gudačka instrumenta – naveli su u saopštenju.

Kako su istakli, standardni gudački kvartet mnogi su smatrali jednim od najvažnijih oblika u kamernoj muzici, a većina velikih kompozitora od kasnog XVIII vijeka pa nadalje su pisali muziku baš za gudačke kvartete. Dođite da poslušate na kojim osnovama su nastale i danas prepoznatljive kompozicije u poznatoj tango sceni u filmu Martina Bresta – „Miris žene“, u uvodnoj sceni „Šindlerove liste“ Stivena Spilberga i u „Istinitim lažima“ Džejmsa Kameruna.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
clear sky
20.7 ° C
20.7 °
20.7 °
90 %
2.2kmh
9 %
uto
31 °
sri
26 °
čet
28 °
pet
29 °
sub
22 °

Posljednje