10.7 C
Banja Luka
Nedjelja, 14 Aprila, 2024
HomeBANJALUKAIz Gradske uprave odgovorili Ðajiću: Izgrađena dva nova vrtića, Banjaluka je prva...

Iz Gradske uprave odgovorili Ðajiću: Izgrađena dva nova vrtića, Banjaluka je prva uvela subvencije vrtićima

Banjaluka je u protekle tri godine načinila najveći iskorak u podršci predškolskom obrazovanju, kada je od aprila 2022. godine započela prvi put u istoriji sufinansiranje troškova usluga boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama na teritoriji grada.

Kako navode iz Gradske uprave, Banjaluka je na taj način postala prvi grad u Republici Srpskoj koji je započeo ovu politiku, a koju sada po ugledu na Banju Luku počinju i drugi gradovi, a kako dodaju uz ovu i druge brojne mjere podrške porodici, koje je uvela aktuelna gradska administracija, izgrađena su i dva nova vrtića – u naseljima Kuljani i Vrbanja.

“Prvi vrtić u Kuljanima otvorio je vrata za najmlađe sugrađane u ovom dijelu grada u avgustu 2022. godine. Ovaj vrtić bio je prijeko potreban mališanima i roditeljima u ovom naselju, jer je riječ o jednom od najbrže rastućih naselja. Ukupna vrijednost investicije, koju je grad Banjaluka realizovao u saradnji sa Razvojnim programom UN-a (UNDP), iznosila je oko 800.000 KM. Grad je za mališane tog dijela Banjaluke sagradio i dječije igralište koje se nalazi na ulazu u naselje Kuljani i ujedno to je i prvo igralište, koje je izgradio u ovom naselju“, navode iz Gradske uprave.

Kako dodaju, kada je riječ o vrtiću u Vrbanji, svi radovi su okončani takođe krajem 2022. godine, a u njemu su formirane jedna jaslička i vrtićka grupa.

“S obzirom na to da je objekat sagrađen u neposrednoj blizni škole u Vrbanji, što graniči sa Debeljacima, korist imaju roditelji iz oba naselja. Vrijednost objekta u Vrbanji je oko 800.000 KM. Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske je učestvovao u sufinansiranju radova u iznosu od 47.500 KM.Ova gradska administracija uhvatila se i u koštac sa rješavanjem višedecenijskih pitanja u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, te je u februaru 2022. godine potpisan kolektivni ugovor, koji su zaposleni čekali od 2008. godine i koji je donio povećanje plate vaspitačima“, navode oni, dodajući da je najviše je urađeno i na polju obnove škola i ulaganja u obrazovanje, za šta je u protekle tri godine uloženo više od 17 miliona maraka.

“Ulagalo se u sanaciju, opremanje i održavanje osnovnih škola, a kako bi učenici lakše stizali do svojih škola, značajan dio sredstava se izdvaja i za besplatan prevoz učenicima iz porodica sa četvoro i više djece. Učenicima osnovnih škola, već treću godinu za redom, od petog do devetog razreda Grad kupuje udžbenike, za šta se, na godišnjem nivou izdvaja više od 1.600.000 KM. Nakon više od 20 godina u gradu je izgrađena nova škola u Adi, koja je počela sa radom 2023. godine. Pored izgradnje škole u Adi, novu školu dobiće i naselje Paprikovac. Takođe, u oblasti srednjeg obrazovanja, značajna je pomoć Grada u opremanju kabineta za praktičnu nastavu, za šta je samo prošle godine izdvojeno 100.000 KM. Grad stipendira i 1.351 učenika srednjih škola, za šta se na godišnjem nivou izdvaja više od 1.400.000 KM“, navode iz Gradske uprave.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
clear sky
10.7 ° C
10.7 °
10.7 °
75 %
2.1kmh
10 %
ned
29 °
pon
28 °
uto
18 °
sri
6 °
čet
9 °

Posljednje