28.7 C
Banja Luka
Četvrtak, 20 Juna, 2024
HomeBANJALUKAGradsko groblje Banjaluka o filmu “Gdje je Sara?”: Beba sahranjena na Pobrđu

Gradsko groblje Banjaluka o filmu “Gdje je Sara?”: Beba sahranjena na Pobrđu

Gradsko groblje Banjaluka obratilo se javnosti povodom dokumentarnog filma “Gdje je Sara”, a u saopštenju navode da je beba sahranjena na lokaciji Pobrđe.

“Dana 11. septembra 2018. godine sa JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, preuzeti su posmrtni ostaci ženskog novorođenčeta sa oznakom “Đilas HŽ”, a tijelo je preuzeto na osnovu Sprovodnice leša – Uputnice za obdukciju, Zavoda za patologiju Banjaluka, Klinike za dječije bolesti JZU Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Potvrde o preuzimanu pokojnika JZU Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Zavoda za kliničku patologiju. Iz navedenih dokumenata je vidljivo da je datum smrti 8. septembar 2018. godine, a da je obdukcija izvršena 10. septembra 2018. godine”, navodi se u saopštenju Gradskog groblja Banjaluka.

Kako dodaju, nakon dovoženja tijela u mrtvačnicu Gradsko groblje po osnovu navedenoga nije bilo kontaktirano od strane porodice, odnosno bilo koje nadležne institucije, te je izvršena sahrana 8. oktobra 2018. na Gradskom groblu – lokacija Pobrđe.

“Ovom prilikom izražavamo saučešće u teškoj situaciji u kojoj se nalazi porodica preminule i spremnost na svaku vrstu saradnje sa porodicom i nadležnim institucijama u cilju razrešenja svih otvorenih pitanja”, saopštili su iz Gradskog groblja, ali u njihovom saopštenju nema odgovora na nekoliko ključnih pitanja koja su im poslale “Nezavisne novine”.

Ostalo je, stoga, između ostalog, nejasno da li Gradsko groblje zna tačnu lokaciju gdje je beba sahranjena.

Inače, Gradsko groblje Banjaluka navodi i da su ugovorom o poslovno – tehničko saradnji zaključenim sa Univerzitetskim kliničkim centrom Republike Srpske (korisnik usluga) definisane usluge preuzimanja, prevoza i čuvanja u mrtvačnici posmrtnih ostataka umrlih lica.

“Preuzimanje posmrtnih ostataka, odnosno preminulih lica vrši se na osnovu dokumentacije izdate od strane korisnika usluga te zaposleni u Gradskom groblju nisu u mogućnosti vršiti identifikaciju prilikom preuzimanja tijela. Nakon utvrđene smrti, posmrtni ostaci se prevoze na groblje i do sahrane čuvaju se u prostorijama mrtvačnice. Sahrani posmrtnih ostataka preminulih lica obično prethodi identifikacija od strane srodnika preminulih lica koja se evidentira na propisanom obrascu u Gradskom groblju”, navode iz Gradskog groblja.

Podsjetimo, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka formiralo je predmet u vezi sa svim tvrdnjama i radnjama koje su objavljene u dokumentarnom filmu “Gdje je Sara?”, a koji je uradio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Prethodno je na portalu CIN-a objavljen potresan dokumentarac o smrti kćerkice Banjalučana Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina, a u kome su govorili kroz šta su sve prošli od trenutka saznanja da je Aleksandra trudna, njenog porođaja, saznanja da je beba preminula, te dugogodišnje borbe da saznaju sve okolnosti koje su uslijedile nakon toga: sahrana djeteta, ekshumacija posmrtnih ostataka.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
few clouds
28.7 ° C
28.7 °
28.7 °
43 %
2.1kmh
20 %
čet
33 °
pet
38 °
sub
32 °
ned
28 °
pon
29 °

Posljednje