12.7 C
Banja Luka
Petak, 19 Aprila, 2024
HomeDOGAĐAJIBioskopFilm „Nedelja“ o Džeju Ramadanovskom premijerno prikazan u Banjaluci

Film „Nedelja“ o Džeju Ramadanovskom premijerno prikazan u Banjaluci

Biografski film o pjevaču Džeju Ramadanovskom “Nedelja” u režiji Nemanje Ćeranića, rađen po scenariju Stefana Boškovića, večeras je premijerno prikazan u banjalučkom “Sinepleksu Palas”, uz prisustvo dijela glumačke i autorske ekipe.

Publici su se, nakon premijerne projekcije, poklonili režiser Nemanja Ćeranić, glumci Husein Alijević Husa, Milica Janevski, Maša Đorđević, Ana Pindović  i Antonio Skarpa.

Ovo ostvarenje prikazuje jedno vrijeme, isprepletene živote i okolnosti koji su uticali na stvaranje muzičke legende.

Režiser Nemanja Ćeranić objasnio da je od produkcije dobio poziv da radi ovaj film, i da je to od početka bilo zanimljivo, s obzirom na to da je prva pjesma koju je čuo sa pet godina, bila Džejeva pjesma „Mrak, mrak“.

– Na neki način, pošto je Džej bio neizbežno štivo na televiziji i radiju, sredinom devedesetih, to je moje prvo upoznavanje s njegovom muzikom i njegovim stvaralaštvom. Nekako, kako dolazimo u adolescenciju i zrelije godine, počinjemo da osvešćujemo tu muziku koju je Džej stvarao. Kad sam dobio taj poziv, ja sam preslušao njegov opus. Nakon toga shvatite da se ne radi samo o narodnoj muzici. Imamo te tzv. Džejeve brzalice, koje podsećaju na fank muziku. Džejms Braun je njemu bio jedna od najvećih inspiracija, to se vidi po energiji i pesmama, dok ove balade koje su mu Marina i Futa radili su bile zapravo pop pesme i imaju elemente bluza – rekao je Ćeranić.

On je istakao da su najzanimljiviji trenuci prilikom rada na čitavom projektu, bili kada je autorska ekipa pričala o Džejevom životu i kada su razgovarali s njegovim prijateljima koji su ga poznavali još dok je bio dijete i kasnije kad je zagazio u estradu.

– Shvatili smo da zapravo želimo da napravimo film koji nije muzički film, iako smo znali da će doći do poređenja sa filmom „Toma“. Zapravo, napravili smo film o tome kako Džej Ramadanovski postaje Džej Ramadanovski. O tome kako su svi, cela dorćolska ekipa, koja se družila sa njim i njegova braća, počevši od Džambe, kao i ceo taj njihov put, uticali na Džeja i postali reflekcija u njegovim pesmama – kazao je Ćeranić.

Glumac Husein Alijević rekao je da je ova uloga bila velik zadatak za njega, najviše zbog toga što on nije glumac, ali da je, s druge strane, bio u tematici jer je lično poznavao Džeja.

– Poznavao sam ga od 1991. godine, pa do tog perioda kad nas je korona zatvorila u kuće, tad sam ga viđao s vremena na vreme. Poznavao sam da godinama i uspeo sam da ga unesem u ovaj projekat – naveo je on.

Glumica Milica Janevski, koja u filmu glumi Marinu Tucaković, istakla je da je bilo zahtjevno glumiti jednu tako jaku ličnost.

– Ona je toliko urezana u svest naroda i nekako je više pamtimo iz ove poslednje faze života, ne znamo je u tim mlađim danima, makar naše generacije je ne znaju u tom smislu, pa je samim tim to bio daleko lakši prostor za igru. Ona je bila osoba karakterističnog duha i karaktera da smo se u razgovoru na kastingu Nemanja i ja dogovorili da to ne bude neko puko imitiranje, već da radimo tako da uhvatimo taj njen duh, pravi sumanuti duh koji je ona posedovala – rekla je ona.

U filmu glume i Marko Janketić, Stefan Vukić, Aleksej Bjelogrlić, Zlatan Vidović i drugi.

Film je od sutra na redovnom repertoaru “Sinepleksa Palas”, i to u terminima 17.30, 19, 20 i 21.15 časova, a u narednom periodu biće prikazan i u brojnim kulturnim centrima širom Republike Srpske, prenosi Glas Srpske

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
broken clouds
12.7 ° C
12.7 °
12.7 °
53 %
1.2kmh
60 %
pet
13 °
sub
11 °
ned
5 °
pon
6 °
uto
6 °

Posljednje