8.7 C
Banja Luka
Nedjelja, 14 Aprila, 2024
HomeBANJALUKAEgić: Najniža plata ostaje 900 KM

Egić: Najniža plata ostaje 900 KM

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je danas da najniža plata ostaje 900 KM i da postoji više prijedloga kako da Vlada pomogne poslovnoj zajednici, o čemu će se odlučivati nakon prvog kvartala kad se sagledaju rezultati povećanja najniže plate.

Egić je naveo da nije svako u problemu, ali da je svako digao glas i da svako nešto očekuje, a da su problemi mogući u niskoproduktivnim granama kao što su koža, tekstil, obuća, te da ni te firme ne bi trebalo da su imale sve radnike sa najnižom platom.

-Najniža plata će ostati ovakva kakva jeste. Možemo razgovarati o određenim mjerama. Vlada jeste spremna i ima namjeru da pomogne, ali za to mora da prođe određeno vrijeme – rekao je Egić.

Ocijenio je, prenosi Srna, da je stvorena potpuno pogrešna percepcija u javnom prostoru da je bolja situacija u Federaciji gdje je najniža plata 617 KM nego u Republici Srpskoj gdje je najniža plata 900 KM.

-Vlada Republike Srpske je imala najbolju namjeru, i ima, da zaštiti radnike, da spriječi odliv radne snage, da jednostavno poboljša ovaj poslovni ambijent. Da li je rješenje da uvozimo radnu snagu, da li je rješenje da mijenjamo nacionalnu strukturu ili bilo kakvu ovdje na ovim prostorima, uvoženjem radnika sa strane – naveo je Egić.

Ponovio je da nije normalno da u nekoj firmi od nekvalifikovanog radnika do inženjera svi imaju istu platu 700 KM.

-Poslodavci, da su bili imalo fer, uz sve ono što ova vlada u posljednjih nekoliko
godina, možda i deceniju obezbjeđuje poslodavcima, da su se ponašali korektno prema toj istoj vladi koja je sve to učinila, ne bi nikad došli u ovaj problem – smatra Egić.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
scattered clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
73 %
2.2kmh
48 %
ned
29 °
pon
28 °
uto
18 °
sri
6 °
čet
11 °

Posljednje