23.7 C
Banja Luka
Subota, 13 Aprila, 2024
HomeBANJALUKADrinić: Probleme rješavati u institucijama, ne na ulici

Drinić: Probleme rješavati u institucijama, ne na ulici

Uoči protestnog skupa roditelja njegovatelja iz cijele Republike Srpske, najavljenog za sutra u Banjaluci, narodni poslanik u Parlamentu Srpske Nebojša Drinić ponovo je pozvao nadležne da probleme najranjivijih kategorija društva riješe u institucijama.

– Još nije kasno. Ako djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji budu na ulici tražili pomoć, biće to naša kolektiva sramota i poraz. – poručio je Drinić, uz naglašenu ocjenu da oblast socijalne zaštite nije i ne smije da bude teren za nadigravanje političkih igrača.

“Kao narodni poslanik skrenuo sam pažnju resornom ministru na evidentan problem, koji ipak nije riješen. Pokazao sam i spremnost da amandmanski djelujem na Zakon o dječijoj zaštiti RS. Ako to učini bilo ko drugi, iz vlasti ili opozicije, glasaću za.” – podvlači Drinić.

Objašnjava da, nakon glasnog zalaganja za probleme  roditelja njegovatelja, svakodnevno dobija njihove pozive, te da svaka od tih priča kod iole normalnog čovjeka budi potrebu da reaguje i pomogne koliko je moguće.

Osnovne zahtjeve roditelja njegovatelja prenosimo u cijelosti.

– Ukidanje starosne granice za djecu i omladinu kojoj trebaju roditelji njegovatelji.

– Roditeljima njegovateljima, uz (ionako simboličnu) novčanu naknadu, uplaćivati doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

– Status roditelj njegovatelj ne poništavati boravkom djece s najtežim oblicima invaliditeta u školama ili dnevnim centrima.

– Nakon eventualne smrti djeteta s poteškoćama u razvoju, ne poništavati status roditelju njegovatelju najmanje pola godine.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
few clouds
23.7 ° C
23.7 °
23.7 °
51 %
1.5kmh
13 %
sub
22 °
ned
29 °
pon
27 °
uto
27 °
sri
5 °

Posljednje