24.7 C
Banja Luka
Subota, 20 Jula, 2024
HomeBANJALUKADrinić posjetio Muzej Republike Srpske : Kulturne bitke za blago srpskog naroda

Drinić posjetio Muzej Republike Srpske : Kulturne bitke za blago srpskog naroda

Srpsko tradicionalno kulturno nasljeđe neophodno je sačuvati i zato je Muzej Republike Srpske ustanova od nemjerljivog značaja, rekao je narodni poslanik Nebojša Drinić koji je danas posjetio ovu kulturnu ustanovu.

Sa kustosima, etnolozima Muzeja Republike Srpske, Drinić je obišao stalnu postavku, izložene eksponate iz svih muzejskih zbirki i razgovarao o načinu njegovanja i čuvanja bogate srpske baštine.

-Današnja posjeta Muzeju i razgovor sa stručnjacima iz ove oblasti ostavili su snažan utisak na mene, nadahnuli me i učvrstili da kao čovjek i poslanik nastavim svoje lične, kulturne bitke za blago srpskog naroda. Jako je važno da čuvamo našu bogatu zaostavštinu, da njegujemo običaje koji su se sačuvali iz generacije u generaciju – istakao je Drinić.

Dodao je da je uživao gledajući zmijanjski vez, slike Špire Bocarića, izložbu starih zanata, prirodnjačku zbirku, ali da je najjači utisak na njega ostavila zbirka „Jasenovac“.

-„Jasenovac“ je autentično svjedočanstvo o kojem treba da učimo nove generacije. Zato jasenovačku zbirku u Muzeju treba svi da vide. Zmijanjski vez koji je naš narod prepoznao kao dio identiteta, a koji je na listi svjetske baštine krasi moj životni i radni prostor. Neke sam dobio na poklon, neke i sam poklanjam. U svakom ručnom radu utkano je mnogo ljubavi. Čovjek je čovjeku nit – zaključio je Drinić.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
24.7 ° C
24.7 °
24.7 °
97 %
1.5kmh
93 %
sub
25 °
ned
32 °
pon
32 °
uto
33 °
sri
24 °

Posljednje