13.7 C
Banja Luka
Subota, 25 Maja, 2024
HomeNASLOVNADom zdravlja Banjaluka: Česte i nagle promjene temperature značajno utiču na zdravlje...

Dom zdravlja Banjaluka: Česte i nagle promjene temperature značajno utiču na zdravlje građana

Tokom ovog proljeća, česte i nagle promjene temperature značajno utiču na zdravlje svih građana, a posebno na zdravlje pacijenata oboljelih od hroničnih bolesti, rečeno je Srni u banjalučkom Domu zdravlja.

Kako navode iz Doma zdravlja, zdrave osobe mogu osjećati umor, malaksalost, glavobolju, razdražljivost i nesanicu.

“Posebno ugrožene kategorije jesu bolesnici oboljeli od hroničnih bolesti, a najviše su pogođeni pacijenti oboljeli od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, kao i oboljeli od mentalnih oboljenja”, kažu u Domu zdravlja Banjaluka. Visoka temperatura, kako su naveli, može izazvati pad krvnog pritiska praćen omaglicama, nesvjesticama, a u težim situacijama i gubitkom svijesti.

“Nagla temperaturna promjena teško podnose i pacijenti oboljeli od hroničnih respiratornih bolesti, kao što su bronhijalna astma i hronična opstruktivna bolest pluća, kod kojih, usljed naglih promjena vremena, može doći do pogoršanja simptoma osnovne bolesti”, navode iz Doma zdravlja Banjaluka.

Iz ove zdravstvene ustanove navode da pacijenti oboljeli od mentalnih poremećaja osjećaju nagle promjene vremena u smislu povećanja anksioznosti, razdražljivosti, depresivnosti i loše koncentracije, te nesanice.

“Kod pacijenata oboljelih od bolesti muskuloskeletnog sistema učestalije dolazi do pojave ili pogoršanja bolova, dok se pacijenti, oboljeli od hroničnih bolesti, sa simptomima pogoršanja osnovne bolesti, učestalije javljaju u ambulante porodične medicine zbog tegoba koje imaju”, navode u Domu zdravlja Banjaluka.

Kako navode iz ove zdravstvene ustanove, s ciljem prevazilaženja negativnih efekata naglih promjena vremena i velikih temperaturnih oscilacija svim građanima, a posebno pacijentima oboljelim od hroničnih bolesti, preporučuje se da konzumiraju hranu bogatu vitaminima i mineralima, da dovoljno spavaju, da uzimaju dovoljne količine tečnosti – najmanje osam čaša vode dnevno, da izbjegavaju boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana kada je i indeks UV zračenja najveći.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
13.7 ° C
13.7 °
13.7 °
88 %
1.6kmh
99 %
sub
22 °
ned
19 °
pon
23 °
uto
18 °
sri
16 °

Posljednje