8.7 C
Banja Luka
Nedjelja, 14 Aprila, 2024
HomeBANJALUKADoktorica iz Banjaluke dobitnica „medicinskog Oskara“

Doktorica iz Banjaluke dobitnica „medicinskog Oskara“

Pedijatar endokrinolog na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci Gordana Bukara Radujković dobitnik je Međunarodne nagrade “Medis” za medicinska istraživanja u oblasti pedijatrije.

Radujkovićeva je profesor na Medicinskom fakultetu u Banjaluci na katedri Pedijatrija, a nagrađena je za naučni rad o povećanju broja djece oboljele od dijabetesa u periodu virusa korona, objavljeno je na zvaničnoj web stranici ovog takmičenja medis-awards.com.

Međunarodna nagrada “Medis” za medicinska istraživanja je priznanje koje dodjeljuje nezavisna međunarodna stručna komisija za izvanredna naučnoistraživačka dostignuća u devet zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope na devet medicinskih područja i svojevrsni je „medicinski Oskar“.

Profesor Gordana Bukara Radujković radi na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Ona je autor teksta “Dokazi o povećanju incidencije dijabetesa tipa jedan i ketoacidoze među djecom u Republici Srpskoj u periodu 2017-2022. sa posebnim fokusom na godine globalne pandemije kovida 19”, koji je objavljen u uglednom naučnom časopisu “Granice u javnom zdravlju” (Frontiers in Public Health).

Radujkovićeva je izrazila nadu da će rezultati ovog istraživanja pomoći da se utvrdi odgovor na pitanje kako je pandemija kovid 19 uticala na pojavu dijabetesa tipa jedan u svijetu.

– Rezultati našeg istraživanja mogli bi pomoći lokalnim i globalnim kreatorima zdravstvene politike da naprave akcione planove, programe prevencije i drugo o tome kako postupiti u potencijalnim budućim pandemijskim krizama i ne dozvoliti da pacijent bude primljen u bolnicu s ketoacidozom prije nego što se otkrije dijabetes – navela je Radujkovićeva.

Za Međunarodnu nagradu “Medis” za medicinska istraživanja mogli su se prijaviti ljekari i farmaceuti koji su svoje naučnoistraživačke radove objavili u uglednim naučnim publikacijama s faktorom uticaja višim od 1.500. Na internet stranici ove nagrade navedeno je da su na konkurs stigle 242 prijave iz Austrije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, a svim visokim kriterijumima za nominacije odgovaralo je 148 prijava.

Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje, a svaki pobjednik dobija bronzanu skulpturu “Budućnost” (The Future) kipara Jakova Brdara, diplomu i manju finansijsku nagradu.

Međunarodna nagrada “Medis” za medicinska istraživanja je priznanje prodornim ljekarima i farmaceutima koji se uz redovni rad s pacijentima bave i istraživanjem.

– Cilj nagrada je predstavljanje tih ljekara i farmaceuta javnosti radi širenja znanja o njihovom radu, te podsticanja njih i drugih na dalji naučnoistraživački rad. Svojim radom naime donose važne inovacije u medicini i farmaciji, a time doprinose efikasnijem savladavanju bolesti – navodi se na zvaničnoj stranici takmičenja.

Proglašenje pobjednika održano je u Narodnoj galeriji u Ljubljani.

Nagradu je 2014. godine osnovalo farmaceutsko preduzeće “Medis” iz Ljubljane.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
scattered clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
73 %
2.2kmh
48 %
ned
29 °
pon
28 °
uto
18 °
sri
6 °
čet
11 °

Posljednje