8.7 C
Banja Luka
Nedjelja, 14 Aprila, 2024
HomeDOGAĐAJIDjela iz Mašarske, Kine i Rusije u Banjaluci: “Serenada za saveznike” stiže...

Djela iz Mašarske, Kine i Rusije u Banjaluci: “Serenada za saveznike” stiže u Narodno pozorište

Gudački orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske održaće u petak, 26. januara, u Banjaluci koncert pod nazivom “Serenada za saveznike”, na kojem će biti izvođena djela kompozitora iz Mađarske, Kine i Rusije, ali i srpskih.

Stručni saradnik za odnose s javnošću Narodnog pozorišta Srpske Milena Knežić rekla je Srni da će se izvoditi djela mađarskog kompozitora Đule Beliczaja, ruskog Antona Arenskog, kineskog Bao Juankajia, te Miroslava Štatkića.

“Riječ je o kompozitorima koji nisu često svirani, a biće izvođena njihova djela inspirisana folklorom njihovih zemalja i regiona pod dirigentskom palicom Dušana V. Uroševića”, navela je Knežićeva i dodala da je ovo jedan od koncerata iz ciklusa “Serenada za…”.

Biće izvedena Beliczajova “Serenada za gudače u de molu”, Baovi “Kineski prizori i zvuci”, od Arenski “Varijacije na temu Čajkovskog”, te od Štatkića “Metohijske skice”.

U najavi iz Narodnog pozorišta Republike Srpske navodi se da će kao solisti učestovati Dejan Trkulja na klarinetu i Sonja Bobrek Savić na klaviru.

Navedene su i neke pojedinosti o kompozitorima, pa je za Beliczaja navedeno da je važan kompozitor mađarske neonacionalne škole, u čijem se opusu na suptilan način prisutni elementi mađarskog folklora.

Bao Juankai je jedan od najpoznatijih kineskih kompozitora, poznat po svom ciklusu od 24 kompozicije pod nazivom “Kineski prizori i zvuci” i u njemu se muzikom predstavlja pastorala te drevne civilizacije.

Štatkić po istom principu muzikom oslikava svoj rodni Prizren i sela podno Šar planine.

Arenski, ruski kompozitor koji veliča Petra Iljiča Čajkovskog, je još jedan rodoljub i kompozitor kojim će obilježiti ovaj koncert, dodaje Narodno pozorište Republike Srpske.

“Ovo je mjesec kada obilježavamo praznike i sjećamo se svih prijatelja i oslonaca, pa u to ime Narodno pozorište ovaj koncert poklanja Republici”, navodi se u saopštenju Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Početak koncerta zakazan je u 20.00 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
scattered clouds
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
73 %
2.2kmh
48 %
ned
29 °
pon
28 °
uto
18 °
sri
6 °
čet
11 °

Posljednje