13.7 C
Banja Luka
Subota, 25 Maja, 2024
HomeBANJALUKADanas su zimske zadušnice, evo šta obavezno treba uraditi

Danas su zimske zadušnice, evo šta obavezno treba uraditi

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vjernici obilježiće danas Velike ili Vaskršnje zadušnice, kao znak sjećanja na sve preminule, kada se posjećuju groblja i prislužuju svijeće na grobovima najbližih i u hramovima.

Ove zadušnice, koja se obilježavaju devete subote pred Vaskrs, najavljuju pripreme za početak Časnog posta.

Crkva je propisala posebne dane – Zadušnice, i to četiri puta godišnje, kada se posebno molimo za pokoj duša preminulih.

Zimske zadušnice su u subotu, pred Mesne poklade, u subotu pred Duhove su ljetne zadušnice, Miholjske su u subotu pred Miholjdan, a jesenje, Mitrovske zadušnice, u subotu pred Mitrovdan. Oduvijek se smatralo da su najvažnije zadušnice baš današnje, uoči Vaskršnjeg posta. Najranije mogu da budu 6. februara, najkasnije 13. marta, što zavisi od datuma Vaskrsa.

Na dan zadušnica ide se u crkvu, gdje se služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a poslije službe ide se do grobova pokojnika. Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zacjeljuju rane grijeha.

Na grobovima se prislužuju svijeće, a sveštenik obavi kratki obred i okadi grobove. Danas se dijele prilozi za duše umrlih i u spomen na njih, čine dobra djela. Vjeruje se da zapaljena sveća osvetljiva put umrlima do sljedećih Zimskih zadušnica, a molitva pravednoga mnogo može pomoći dušama pokojnika. Svijeća je simbol svjetlosti Hristove, koja treba da nas podsjeti na svjetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih.

Na groblje i u crkvu se nosi kuvano žito – koljivo, koje podsjeća na Hristove riječi da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemnom mraku, nego u svjetlosti Sunca.

Tamo gdje nije moguće izaći na groblje, sveće za pomen pokojnika pale se obavezno u crkvi ili kod kuće. U pojedinim krajevima Velike zadušnice znaju i kao Otvorene, jer se vjeruje da Sveti Petar, ključar pakla i raja, na ovaj dan otvara grobove.

Zimske zadušnice najavljuju pripreme za početak Časnog posta. Uvijek su u subotu, pred Mesne poklade. U ishrani, meso se koristi još danas i sutra, a od ponedjeljka počinje Siropusna nedjelja, kada upotreba mesa nije dozvoljena, već samo bijeli mrs. Časni post ove godine počinje 18.marta.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
13.7 ° C
13.7 °
13.7 °
88 %
1.6kmh
99 %
sub
22 °
ned
19 °
pon
23 °
uto
18 °
sri
16 °

Posljednje