13.7 C
Banja Luka
Petak, 14 Juna, 2024
HomeBANJALUKABanjalučki vozači najčešće su kažnjavani zbog ove 2 stvari, a evo i...

Banjalučki vozači najčešće su kažnjavani zbog ove 2 stvari, a evo i kolike su kazne

Banjalučki vozači i suvozači kažnjavani su kako zbog toga što nisu vezani bezbjednosnim pojasom, tako i zbog nekorištenja sjedalice za djecu.

Kako kažu iz Policijske uprave Banjaluka, kazna za ovakve prekršaje je od 40 do 100 KM.

Od početka godine do 1. aprila zbog nekorištenja bezbjednosnog pojasa prilikom vožnje u Banjaluci je kažnjeno 171 lice, potvrdili su iz Policijske uprave Banjaluka.

Kako dodaju, na području grada Banjaluka tokom prošle godine sankcionisano je 766 lica koja prilikom vožnje nisu koristila bezbjednosni pojas.

Kako kažu, tokom prošle godine sankcionisano je 757 vozača i devet suvozača, dok je od početka ove godine do 1. aprila sankcionisano 169 vozača i dva suvozača.

– Kazna za vozače i suvozače motornih vozila koji prilikom vožnje ne koriste bezbjednosni pojas iznosi 100 KM – istakli su iz Policijske uprave Banjaluka.

Prema njihovim riječima, za vozača je predviđena i kazna u vidu jednog kaznenog boda ukoliko nije koristio pojas.

– Tokom prošle godine sankcionisana su tri lica koja prilikom vožnje djeteta nisu koristila sigurnosnu sjedalicu – naveli su oni.

Iz Policijske uprave dodaju da su, takođe, tri lica sankcionisana jer nisu koristila sigurnosnu sjedalicu i u vremenskom periodu od 1. januara do 1. aprila 2024. godine.

– Kazna za vozače motornih vozila koji prilikom vožnje djece ne koriste sigurnosnu sjedalicu koja je za sjedište pričvršćena pomoću sigurnosnog pojasa u tri tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu iznosi 40 KM – objasnili su oni.

Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja, istakao je da odgovarajuća dječja sjedalica predstavlja osnovu bezbjednog prevoza najmlađih saputnika.

– Zajednička obaveza svih nas je da brinemo o njihovoj bezbjednosti u saobraćaju. Čak se novorođenče, po pravilu, već u prva tri dana svog života susreće sa saobraćajem i zato već prvo njegovo putovanje, od porodilišta do kuće, mora biti bezbjedno – rekao je on.

Kako s aspekta bezbjednosti, tako i udobnosti, kako kaže, važno je da dijete već od prvog kontakta sa automobilom navikavamo na dječju sjedalicu, a ne na mamino ili naručje nekog drugog saputnika.

– Sva bezbjednosna pomagala i sva bezbjednosna oprema automobila ne pomažu u dovoljnoj mjeri ako prilikom eventualne nezgode vaše dijete ne štiti prvi odbrambeni stub, sjedalica i bezbjednosni pojasevi – zaključio je on, pišu Nezavisne.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
clear sky
13.7 ° C
13.7 °
13.7 °
92 %
0.9kmh
7 %
pet
23 °
sub
27 °
ned
27 °
pon
27 °
uto
30 °

Posljednje