23.7 C
Banja Luka
Subota, 13 Aprila, 2024
HomeBANJALUKABanjalučki “Vodovod” pred novim izazovima: Rast minimalca povećao troškove

Banjalučki “Vodovod” pred novim izazovima: Rast minimalca povećao troškove

Rast minimalca, kao i u svim drugim privrednim subjektima, značajno će povećati troškove poslovanja, a jedan od načina za prevazilaženje tog problema, ukoliko ne dobijemo pomoć od Vlade Republike Srpske ili grada, jeste korekcija cijene vode.

Rekli su ovo za “Glas Srpske” iz banjalučkog “Vodovoda” napominjući da im je najveći problemi u poslovanju dotrajalost mreža, što proizvodi mnogo kvarova na dnevnom nivou te ogromne izdatke za električnu energiju.

– U savladavanju problema znatno nam je pomogla odluka Skupštine grada o korekciji cijene vode u martu, koja je bila minimalna 10 feninga po kubiku vode te vraćanje naknade za distributivni trošak, koju je u prethodnom obliku ukinuo Ustavni sud – rekli su nam iz ovog preduzeća.

Kako su naveli, tako korigovana cijena omogućila im je da prethodnu godinu pozitivno posluju.

Poslovanje u protekloj godini, kako su naveli iz “Vodovoda” bilo je puno izazova, počevši od poskupljenja električne energije i materijala koje koriste u procesu proizvodnje i distribucije vode, do povećanja izdvajanja za plate dva puta, da bi ispoštovali odluke Vlade RS.

– Problema u radu preduzeća, kao što je ovo, uvijek ima, ali je to nešto što se rješava u hodu. Rješenja pronalazimo kako se s kojim problemom suočimo – naveli su iz ovog preduzeća.

Dodali su da se ovo najviše odnosi na kvarove na mreži ili u sistemu proizvodnje, koje je nemoguće predvidjeti.

– Ono što možemo predvidjeti rješavamo sistemski, pažljivo analiziramo i planiramo, nabavljamo mehanizaciju, koja nije obnovljena preko deceniju, a koja je neophodna za izgradnju novih cjevovoda i popravku starih. Takođe, radimo na reparaciji ili nabavci novih pumpi, kako za Fabriku vode, tako i za ostala izvorišta – pojasnili su oni te dodali da grade solarne panele koji će im omogućiti da smanje izdatke za električnu energiju.

Prema daljim navodima, ove godine planirali su dva miliona maraka ulaganja u izgradnju nove mreže – i vodovodne i kanalizacione, daljinsko očitavanje te rekonstrukciju izvorišta Banjica.

– Rekonstrukcija Banjice veoma je važna, jer je to izvorište od kojeg zavisi snabdijevanje vodom cijelog platoa Manjače – kazali su iz “Vodovoda”.

Dodali su da je prethodnih godina ulagano u mrežu i rezervoare, a rekonstrukcijom izvorišta povećaće njegov kapacitet, što na kraju znači stabilno snabdijevanje.

Najveće rekonstrukcije, napominju iz ovog preduzeća, urađene su u ulicama Branka Koščice i Žarka Zgonjanina, dijelom pomoću češke beziskopne tehnologije, a dijelom klasičnom metodom.

– Ulica Branka Koščice je cijela zamijenjena. Češkom tehnologijom rekonstruisan je vod ispod Rebrovačkog mosta. Takođe rekonstruisana je i Prva Kuljanska ulica i deset krakova na Laušu – napomenuli su iz “Vodovoda” ističući da neke radove obave sami, nešto preko grada i kooperanata kao što su MG “Mind” i  “Hidro-kop”.

Oprema

“Vodovod” je obnovio i vozni park, nabavio novu cisternu za vodu, nove bagere, a u sektoru proizvodnje su reparirali pumpu, dok su jednu novu nabavili, a treća je u planu nabavke.

– Cilj je da se “Vodovod” vrati tamo gdje je bio nekada, kada je bio stabilno i jako preduzeće – rekao je direktor “Vodovoda” Predrag Duduković.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
few clouds
23.7 ° C
23.7 °
23.7 °
51 %
1.5kmh
13 %
sub
22 °
ned
29 °
pon
27 °
uto
27 °
sri
5 °

Posljednje