13.7 C
Banja Luka
Subota, 25 Maja, 2024
HomeBANJALUKABanjalučki odbornici smatraju da se porez na nepokretnosti treba što prije usvojiti

Banjalučki odbornici smatraju da se porez na nepokretnosti treba što prije usvojiti

Prošle sedmice na sjednici Skupštine Grada odbijena je tačka koja se odnosi  na prihode od poreza na nepokretnosti ,  time je Banjaluka uskraćena za 10,5 miliona KM prihoda.

Sredstva za koja je Grad uskraćen prethodno su planirana za budžet za 2024. godinu, a koji je Skupština grada Banjaluka izglasala u iznosu od 211 miliona KM.

Nezavisni odbornik Aleksandar Petković rekao da je podržao ovu tačku dnevnog reda, te da ona nažalost nije dobila potrebnu većinu. Kako kaže ponovo će dići ruku da se usvoji porez na nepokretnost.

– To je stavka koja se treba naći na narednom zasjedanju i to plaćaju bogati. Treba da ostane u budžetu i da Grad ne gubi novac zbog toga – kazao je Petković.

Istog stava je i Ujedinjena Srpska . Naime, odbornik US Neven Stanić rekao je da je stav ove partije jasan.

– Mi smo glasali da se ova tačka nađe na dnevnom redu. Što se tiče Ujedinjene Srpske tu nema ništa sporno. Podržaćemo ovu tačku dnevnog reda ponovo – ističe Stanić za BLink.

I odbornik SPS u Skupštini Grada Banjaluke, Darko Milošević potvrdio je da je glasao za usvajanje poreza na neporetnosti , ali nije želio da komentariše ništa više oko novonastale situacije.

Smanjenje poreza na neporketnost neće podržati odbornik NF “Banjaluka zove”  Saša Lazić.

– Nisam za manji porez, jednom je praksa pokazala da je to loše bilo, svi smo trpili čitav grad tu zbog toga u jednom segment života – rekao jeLazić.

Gradski menadžer Grada Banjaluka Bojan Kresojević ranije je istakao da SNSD svojim glasanjem nije omogućio punjenje budžeta u iznosu od 10,5 miliona KM.

– Banjaluka jedini grad u Republici Srpskoj koji nema usvojenu odluku o visini stope poreza na nepokretnosti. To znači da stavke poput subvencija za privatne vrtiće, subvencija za javni prevoz, neće moći biti isplaćivane do kraja godine. To znači da ni ustanove Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Centar za socijalni rad, Dom zdravlja neće imati sredstva na raspolaganju – ističe Kresojević.

Predsjednik Skuštine Banjaluke Ljubo Ninković tvrdi da se ova tačka neće naći na dnevnom redu Skupštine naredna tri mjeseca.

– Oni ne razmišljaju o ljudima u čitavoj Banjaluci koji bi trebali da budu oslobođeni plaćanja poreza na nepokretnosti – kaže Ninković  i dodaje:

– Oni će pokušati nasilno da vraćaju ponovo tu odluku na dnevni red, ali ona ne može naredna tri mjeseca da bude predmet raspravljanja – kategoričan je on.

Podsjetimo, tokom glasanja za ovu tačku dnevnog reda glasalo je 15 prisutnih odbornika,  dok je njih 12 bilo uzdržanih. Niko se nije izjasnio protiv.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
13.7 ° C
13.7 °
13.7 °
88 %
1.6kmh
99 %
sub
22 °
ned
19 °
pon
23 °
uto
18 °
sri
16 °

Posljednje