25.7 C
Banja Luka
Četvrtak, 20 Juna, 2024
HomeBANJALUKABanjalučani, zbog nepropisnog parkiranja, platili skoro 70.000 KM kazni

Banjalučani, zbog nepropisnog parkiranja, platili skoro 70.000 KM kazni

Ukupna vrijednost izrečenih kazni za nepropisno parkiranje na javnim parkinzima u Banjaluci u prvom kvartalu ove godine iznosi 69.380 KM, dok je iznos kazni za parkiranje na mjestu za lica sa invaliditetom 45.100 KM.

Naime, kako navode iz Gradske uprave Banjaluka, ukupna vrijednost izrečenih kazni u prekršajnim nalozima za nepropisno parkiranje za prethodnu godinu je bila veća od milion KM.

“Ukupna vrijednost izrečenih kazni u prekršajnim nalozima za nepropisno parkiranje za prva četiri mjeseca ove godine je 69.380 KM, dok je za čitavu prošlu godinu taj iznos premašio milion KM, odnosno ukupna vrijednost je bila 1.151.310 KM”, navode iz Gradske uprave.

Kako ističu, veliki je iznos i kazni za nepropisno parkiranje na mjesta koja su predviđena za osobe s invaliditetom, prenose Nezavisne.

“Ukupna vrijednost izrečenih kazni u prekršajnim nalozima za parkiranje na mjestu za lica s invaliditetom u 2023. godini, odnosno od stupanja na snagu od izmjene odluke je 80.000 KM”, navode iz Gradske uprave.

Kako dodaju, za prva četiri mjeseca u Banjaluci su izrečene kazne za nepropisna parkiranja na mjestu za lica sa invaliditetom u iznosu od 45.100 KM.

Naime, od maja prošle godine na snagu je stupila Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o bezbjednosti saobraćaja na putevima grada Banjaluka, te je tada kazna za parkiranje na mjesta obilježena za osobe s invaliditetom znatno povećana.

Trenutna kazna za nepropisno parkiranje na parking-mjesta označena za osobe s invaliditetom iznosi 500 KM, utvrđeno je usvajanjem izmjene i dopune Odluke o bezbjednosti saobraćaja na putevima u Banjaluci.

Grad je ranije u obrazloženju naveo da su učestala obraćanja udruženja lica s invaliditetom s područja Banjaluke zbog nesavjesnih vozača koji nepropisnim parkiranjem na parking-mjesta predviđena za parkiranje lica s invaliditetom, kako na javnim parkinzima grada, tako i na parkinzima u privatnom vlasništvu (tržni centri).

Naime, Komunalna policija je ovom odlukom dobila ovlaštenja da kontroliše stanje i na privatnim parkinzima, odnosno u mogućnosti je da kazni nesavjesne vozače koji parkiraju vozila na parking-mjestima rezervisanim za lica s invaliditetom koja se nalaze u tržnim centrima, što do sada nije bio slučaj.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
scattered clouds
25.7 ° C
25.7 °
25.7 °
55 %
0.3kmh
44 %
čet
33 °
pet
38 °
sub
32 °
ned
28 °
pon
29 °

Posljednje