11.7 C
Banja Luka
Petak, 18 Oktobra, 2024
HomeBANJALUKAPutovanje vozom skuplje od marta

Putovanje vozom skuplje od marta

Kompanija “Željeznice Republike Srpske” (ŽRS) saopštila je da će od marta će primjenjivati novi cjenovnik u putničkom unutrašnjem saobraćaju koji predviđa za 20 odsto povećanje cijena karata.

U saopštenju se navodi da je ova korekcija cijena usluga u putničkom željezničkom prevozu bila neophodna zbog naglog rasta cijena, prevashodno energenata.

-U skladu sa zahtjevom ŽRS upućenog Ministarstvu saobraćaja i veza za saglasnost o neophodnom povećanja cijena karata u putničkom unutrašnjem saobraćaju, Vlada Srpske je na sjednici u januaru dala saglasnost „Željeznicama“ za povećanje tarife za prevoz putnika na prugama Srpske za 20 odsto – dodaje se u saopštenju.

Napominje se da je postojeća putnička tarifa “Željeznica Republike Srpske” kojom su definisane cijene u željezničkom putničkom saobraćaju iz 2018. godine.

-Povećanje cijena materijala, energije, robe i usluga prouzrokovalo je povećanje cijena usluga u svim vidovima saobraćaja. Usklađivanje važeće putničke tarife ŽRS sa cijenama u okruženju bilo je neophodno da bi se ublažio uticaj povećanja cijena materijala i energenata koji direktno utiču na troškove željezničkog putničkog saobraćaja – navodi se u obrazloženju.

Iz “Željeznica Republike Srpske” su istakli da su uradili detaljnu analizu putničkog saobraćaja, da je poređenjem cijena vidljivo da su cijene u drumskom saobraćaju znatno veće, čak i sa povećanjem cijena u željezničkom putničkom saobraćaju za 20 odsto.

S obzirom na povećanje prihoda “Željeznica Republike Srpske” posljednjih godina, povećanjem cijena prevoza, prtljaga i ekspresnih pošiljki, iz ove kompanije očekuju i povećanje prihoda u tekućoj godini, što će, kako navode, doprinijeti kvalitetnijem funkcionisanju željezničkog saobraćaja.

-Neophodno je da željeznički saobraćaj kao najpouzdaniji, najpovoljniji i ekološki najprihvatljiviji vid transporta koji je na usluzi privredi i građanima, reformama koje prolazi u okviru projekta restrukturisanja u narednom periodu bude modernizovan – naglašava se u saopštenju “Željeznica Republike Srpske”.

Iz ove kompanije poručuju da modernizacija ŽRS zahtijeva značajna ulaganja, kako bi željeznice obnovile svoje kapacitete i na adekvatan način postale ravnopravan konkurent na regionalnoj i evropskoj željezničkoj mreži.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
light rain
11.7 ° C
11.7 °
11.7 °
92 %
1kmh
100 %
pet
13 °
sub
16 °
ned
14 °
pon
17 °
uto
18 °

Posljednje