13.7 C
Banja Luka
Petak, 20 Septembra, 2024
HomeBANJALUKAKada nam tačno kalendarski stiže ljeto

Kada nam tačno kalendarski stiže ljeto

Ljeto na sjevernoj Zemljinoj polulopti kalendarski stiže u četvrtak, 20. juna, u 22.50 časova i dočekaće ga vreli dani, rekla je meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Milica Đorđević.

.Sam početak ljeta je u znaku veoma toplog vremena, čak će biti i toplije od prosjeka za drugi dio juna, s obzirom da će temperatura vazduha ići do 38 stepeni, nije isključeno da ponegdje u petak, eventualno, i subotu bude i skoro 40 stepeni Celzijusovih – rekla je Đorđevićeva agenciji Srna.

Ona je za narednu sedmicu najavila nestabilnije i svježije vrijeme.

-Uslijediće pad temperature vazduha za 10 do 15 stepeni, tako ćemo imati nekoliko nestabilnih i svežijih dana, ali to neće dugo trajati – rekla je Đorđevićeva.

U isto vrijeme, kada na sjevernoj Zemljinoj polulopti stiže ljeto, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

Na dan početka ljeta obdanica je najduža, a noć najkraća.

Sunce pravi svoj najveći dnevni luk iznad horizonta. Izlazi na sjeveroistoku, na jugu dostiže najveću dnevnu visinu tokom godine, a zalazi na sjeverozapadu.

Podnevna visina Sunca je najviša na sjevernoj Zemljinoj polulopti.

Astronomi kažu da se Sunce u svom prividnom kretanju po ekliptici na dan početka ljeta nalazi u tački ljetnog solsticijuma ili suncostaja.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
overcast clouds
13.7 ° C
13.7 °
13.7 °
99 %
1.1kmh
99 %
pet
18 °
sub
22 °
ned
23 °
pon
25 °
uto
26 °

Posljednje