13.7 C
Banja Luka
Petak, 14 Juna, 2024
HomeBanjalučke priče80 godina od savezničkog bombardovanja Banjaluke: Pogledajte što su tad zabilježile kamere...

80 godina od savezničkog bombardovanja Banjaluke: Pogledajte što su tad zabilježile kamere VIDEO

Posljednjih dana maja 1944. godine bombarderi 15. vazduhoplovne armije SAD i Južnoafričkog ratnog vazduhoplovstva započeli su višemjesečno zasipanje Banjaluke tonama razornih bombi.

U periodu od kraja maja do kraja septembra 1944, kao i tokom prva dva mjeseca 1945. godine anglo-američka avijacija nekoliko puta je bombardovala ”krajišku ljepoticu” i njenu bližu okolinu.

Osnovna karakteristika ovih vojnih operacija saveznika je (srazmjerno) mala šteta na objektima neprijatelja i zanemarivi ljudski gubici okupacionih snaga (ustaša, domobrana i Nijemaca) u odnosu na ogromna razaranja civilnih objekata i žrtve među stanovništvom Banjaluke…

Po okončanju divljanja savezničkih bombardera po gradu na obalama Vrbasa 29. i 30. maja 1944. godine, jedan od pionira amaterskog filma u Banjaluci – Aleksandar Bojko – svojom 8-mm kamerom ”agfa moveks 8” snimio je potresne kadrove razorenog grada, koje je potom izmontirao u dragocjenu dokumentarnu filmsku hroniku ”Bombardovana Banjaluka g. 1944.”, koja se danas čuva u Arhivu Republike Srpske.

Uz Radomira Milojkovića i Milana Maravića, beogradske kino-amatere, koji su poslije njemačkog bombardovanja prestonice Kraljevine Jugoslavije 6. aprila 1941. godine snimili razrušeni Beograd, Bojko je treći (i posljednji) filmski neprofesionalac na prostoru bivše Jugoslavije koji je imao hrabrosti da na celuloidnu traku zabilježi tragični ishod neselektivnih vazdušnih udara po svom gradu…

Film je restaurisan i digitalizovan u 720p HD formatu pod okriljem Filmskog kluba “Osmica” iz Banjaluke.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Banja Luka
clear sky
13.7 ° C
13.7 °
13.7 °
92 %
0.9kmh
7 %
pet
23 °
sub
27 °
ned
27 °
pon
27 °
uto
30 °

Posljednje